fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi blago porasli

Indeksi blago porasli

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, nakon pada dan ranije, a trgovalo se suzdržano, jer su ulagači zabrinuti zbog jačanja inflatornih pritisaka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones je ojačao 0,03 odsto na 34.323 boda, dok je S&P 500 porastao 0,19 odsto na 4.195 bodova, a Nasdaq indeks 0,59 odsto na 13.738 bodova, prenosi Hrportfolio.

Među najvećim dobitnicama bile su dionice velikih tehnoloških kompanija, kao što su Tesla, Alphabet i Amazon.com, koje su u posljednje vrijeme bile pod pritiskom zbog jačanja inflacije i rasta prinosa na američke državne obveznice.

Prinosi na desetogodišnje obveznice posljednjih dana se kreću ispod nivoa od 1,6 odsto, a čelnici američke centralne banke poručuju da bi jačanje inflacije trebalo da bude privremeno i da Fed ima alate da je suzbije.

„Čini se da svi šalju vrlo blagu, ali koreografsku poruku da se situacija u ekonomiji poboljšava i da se u najmanju ruku može početi razgovarati o tome kada će se razmatrati zaoštravanje politike. Može se dogoditi da neki guverner Feda idućih sedmica kaže nešto krivo, što bi pokrenulo stvari”, rekao je Andrew Mies, direktor u kompaniji 6 Meridian.

Ulagači su zbog toga suzdržani i ne žele dodatno da riskiraju dok ne bude jasnija slika u vezi inflacije.

Ove sedmice će biti objavljen izvještaj o ličnoj potrošnji u SAD-u, koje bi moglo dati jasniju sliku na kojim se nivoima kreće inflacija.

Prije dvije sedmice objavljeno je da su potrošačke cijene porasle po najvišoj stopi u posljednjih 12 godina, što je izazvalo zabrinutosti u vezi inflacije i podstaklo nesigurnost na tržištima.

Nakon što je nedavno pao 4,3 odsto ispod rekordnog nivoa, dostignutog 7. maja, S&P 500 sada je od toga udaljen samo jedan odsto.

Zbog zabrinutosti u vezi inflacije, analitičari procjenjuju da će na kraju ove godine taj indeks biti samo oko 2,5 odsto iznad sadašnjih nivoa.

I na evropskim berzama u srijedu se oprezno trgovalo. Londonski FTSE oslabio je 0,04 odsto na 7.026 bodova, a frankfurtski DAX 0,09 odsto na 15.450 bodova. Pariski CAC ojačao je 0,02 odsto na 6.391 bod.

Najčitanije

Oštar sedmični pad cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte prošle sedmice su pale oko sedam odsto jer...