fbpx
NaslovnicaMINA BusinessImpresivni ekonomski rezultati

Impresivni ekonomski rezultati

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je ostvarila impresivne rezultate na planu ostvarivanja ekonomske politike i taj tempo će sasvim sigurno nastaviti i u narednoj, saopštio je premijer Duško Marković.

On je na novogodišnjem prijemu koji je priredio za visoke predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, političkog, privrednog, kulturnog i javnog života i za diplomatski kor kazao da su bilansi javnih finansija značajno bolji.

„Ostvareno je 200 miliona EUR prihoda više nego u prošloj godini, prepolovljen deficit, značajno više novca za obrazovanje, zdravstvo, nauku i poljoprivredu”, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, turistička sezona je premašila rekorde prošlogodišnje, sa više od milijardu EUR ostvarenog prihoda.

“A upravo prije dva sata objavljen je i podatak o rastu naše ekonomije u trećem kvartalu od cijelih pet odsto, što je treća najviša stopa ekonomskog rasta u Evropi. Crna Gora je danas jedno veliko gradilište sa 138 miliona EUR više stranih investicija nego u prošloj godini“, naveo je Marković.

Taj tempo razvoja će se, kako je dodao, sasvim sigurno nastaviti i u narednoj godini.

„I zbog toga će se već krajem naredne, a svakako početkom 2020. godine to odraziti na rast životnog standarda kroz rast ličnih primanja, nova i bolje plaćena radna mjesta, izdašniji penzioni fond i pravednija socijalna davanja“, rekao je Marković.

On je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose sa javnošću, naveo da će Vlada nastaviti da kreira ekonomski rast koji će biti zasnovan i utemeljen na realnim ekonomskim parametrima, održiv i dugoročan i koji će osnažiti finansijsku i ekonomsku stabilnost države.

„Zbog toga baš u trenutku najave boljeg životnog standarda naših građana želim i da im se zahvalim na razumijevanju i strpljenju u ove dvije godine bolnih i zahtjevnih reformi. Iskazujem poštovanje i našim socijalnim partnerima, odnosno sindikatima i udruženjima poslodavaca na zajedničkim nastojanjima da pronađemo formulu za prosperitet države i pojedinca. Formulu koja ne poznaje prelazna rješenja ili kupovinu socijalnog mira na štetu dugoročnog i održivog razvoja“, rekao je Marković.

On je kazao da je posebno ponosan na rezultate politike ravnomjernog regionalnog razvoja.

„Nikada se ovoliko sredstava nije opredijelilo za sjever i nikada se ovoliko nije gradilo na sjeveru. Želimo da zaustavimo i unutrašnju i vanjsku migraciju stanovništva iz ovog regiona i da ogromni razvojni resurs sjevera pretvorimo u dobro njegovih žitelja i naravno cijele Crne Gore“, poručio je Marković.

Najčitanije