fbpx
NaslovnicaGlavna vijestI dalje postoji rizik za plasman gotovinskih kredita

I dalje postoji rizik za plasman gotovinskih kredita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) je uradila analizu kretanja gotovinskih nenamjenskih neobezbijeđenih kredita, kao i onih obezbijeđenih mjenicom, koja je pokazala da je uprkos pozitivnim trendovima potrebno i dalje nastaviti mjeru koja se odnosi na odobravanje te vrste kredita građanima.

Ograničenje gotovinskih neobezbijeđenih kredita građanima je na snazi od januara 2020. godine, a na posljednjoj sjednici Savjet CBCG je odlučio da je produži i u ovoj godini, pišu Vijesti.

U periodu od tri godine, prema podacima CBCG, ovi krediti u neto iznosu su smanjeni za 148,6 miliona, a njihovo učešće u ukupnim kreditima se za isti vremenski period smanjilo sa 25,25 odsto na 17,55 odsto.

CBCG je, prema riječima njenih predstavnika, na osnovu podataka kojima raspolaže i koje su dostavile kreditne institucije, izvršila analizu sistemskih trendova kretanja gotovinskih nenamjenskih neobezbijeđenih kredita i kredita obezbijeđenih mjenicom.

Bez obzira na pozitivne trendove ostvarene u proteklom periodu važenja pomenute odluke, CBCG je na osnovu rezultata analize donijela odluku kojom bi se i dalje limitirao prostor i rizik za plasman ove vrste gotovinskih kredita.

„Pozitivni trendovi smanjenja ove vrste kreditiranja nijesu zastupljeni kod svih kreditnih institucija kod kojih je rizik i dalje prisutan, što zajedno sa iznosom NPL-a ovih kredita kod nekih kreditnih institucija, većim od prosjeka na nivou sistema, ukazuje na potrebu pojačanog praćenja ovog segmenta kreditiranja i u budućem periodu”, objašnjeno je iz vrhovne monetarne institucije.

Prema podacima CBCG, ukupan iznos gotovinskih nenamjenskih kredita je na kraju decembra 2019. godine iznosio 707,3 miliona EUR, a na kraju prošlogodišnjeg oktobra 558,7 miliona EUR, što predstavlja nominalan pad od 148,6 miliona EUR.

“Bez obzira na rast bruto kredita u periodu od donošenja odluke do 31. oktobra prošle godine na nivou sistema od 13,69 odsto, ukupni gotovinski nenamjenski krediti bilježe pad od 21,01 odsto. Učešće ove vrste kredita u ukupnim kreditima se u ovom periodu smanjilo sa 25,25 odsto na 17,55 odsto”, kazali su iz CBCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije