fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHodžić: Dobro što otvaramo granice

Hodžić: Dobro što otvaramo granice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Otvaranje granica za tutiste ove godine je dobro, za razliku od prošle, jer će se bar komšijama omogučiti dolazak, ocijenio je predsjednik Asocijacije turističkih agencija Crne Gore, Orhan Hodžić.

On je kazao da odavno nije bilo veće intresovanje ruskih turista za Crnu Goru, ali je kako kaže, problem avio-povezanost.

“Nijedna od tih avio-kompanija koje najavljuju letove neće letjeti u kapacitetima u kojim imamo potrebu. Cijene letova su visoke i kreću se od 600 do hiljadu EUR”, kazao je Hodžić, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Od kompanije ToMontenegro se, kako je naveo, očekuje mnogo, ali se ne zna ništa. Hodžić ističe da se turističkim agencijama troškovi gomilaju, te da je sve to teško izdržati, prenosi portal RTCG.

“Prošla godina se razvukla i sada je još gore, ali mi smo optimisti”, kazao je Hodžić.

Za sada se, kako je dodao, niko ne može pohvaliti da ima ugovorene aranžmane za ovu godinu.

“Ljeto je pred nama ništa se ne dešava, načelna obećanja i planovi su tu, ali agencije, prevoznici, hotelijeri, još nemaju nikakve dogovore”, rekao je Hodžić.

Za putovanja tokom 1. maja i Dana nezavisnosti, kako navodi, moguće je samo napraviti aranžmane za regionu.

“Ali tu možete ići i u samostalnom režiji nijesu vam agencije u velikoj mjeri potrebne. Nije bilo nekih velikih interesovanja”, naveo je Hodžić.

Za neke strane destinacije, kako je rekao, potreban je PCR test što povećava cijene.

“Pohvalno je što smo za razliku od prošle godine otvorili granice i to je jako dobro, jer ćemo bar komšijama omogućiti da dođu. Prošle godine smo zatvorili granice i kad smo podvukli crtu, nijesmo ništa imali od toga”, naveo je Hodžić.

Prošle godine je bilo subvencija za zarade, ove godine su kako ističe dobili subvencije za prva tri mjeseca, a za dalje se ne zna.

“Mnogo je teško finansijski opstati i zadržati kadar”, naveo je Hodžić.

On ističe da se građani interesuju za putovanja, te da ima i nekih rezervacija.

“Ipak prema trenutnim rezervacijama niko se ne može pohvatiti urađenim”, dodao je Hodžić.

Najčitanije