fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHitno obustaviti sprovođenje odluka Vlade

Hitno obustaviti sprovođenje odluka Vlade

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Udruženje građana Dalje nećeš moći pozvalo je nadležne institucije da u najkraćem roku donesu hitnu obustavu sprovođenja odluka Vlade, donijetih bez održavanja sjednice, o odustajanju od gradnje žičare na Durmitoru, čime bi taj kraj nastavio negativan trend razvoja.

Iz Udruženja građana, koje je član Koalicije za održivi razvoj (KOR), danas su se obratili predsjedniku Opštine Žabljak, Veselinu Vukičeviću, zbog najnovijih odluka Vlade, koje se kose sa dogovorom iz jula.

“Nakon objavljivanja izvještaja UNESCO/IUCN misije iz ove godine, u kojima se odobrava rekonstrukcija postojećih žičara na lokalitetu Savin Kuk, ali ne i proširenje njihovih kapaciteta u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka koji je i bio tema sastanka održanog u julu, donešen je jedinstven zaključak da je potrebno preprojektovati već nabavljenu žičaru, a potom i zamijeniti postojeću koja je stara više od 30 godina, sa čim je inženjer i predstavnik Novog Volvoxa, Miljan Gogić, bio saglasan”, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja su naveli da umjesto realizacije postignutog dogovora Vlada donosi odluku 5. i 9. novembra bez održavanja sjednica, i usvaja predlog o raskidu ugovora zaključenog između Ministarstva održivog razvoja i turizma – Direkcije javnih radova kao naručioca i Novog Volvoxa kao izvođača za usluge projektovanja i izvođenja radova na izgradnji šestosjedne žičare i četiri kilometra ski staza, na lokaciji Savin kuk u Opštini Žabljak sa predlogom da se nabavljene instalacije žičare za potrebe skijališta Savin kuk iskoriste za spajanje ski centara u izgradnji Žarski i Cmiljača.

“Jednostavno je neobjašnjivo da odlazeća Vlada činom odustajanja od izgradnje žičare na Durmitoru namjerava u formi kazne za neposlušnost sankcionisati građane Žabljaka, umjesto da ih ‘nagradi’ za njihovo uspješno djelovanje u zaštiti i očuvanju NP Durmitor sprečavanjem njegove devastacije usljed koruptivnih radnji nesavjesnih pojedinaca, te za očuvanje statusa NP Durmitor na UNESCO – WH listi svjetske baštine, koje su građani Žabljaka i okoline svojim zalaganjem izvojevali”, smatraju u Udruženju.

Prema njihovim riječima, ukoliko bi nabavljena oprema bila postavljena na neki drugi lokalitet, umjesto da se iskoristi za rekonstrukciju žičare na Savinom Kuku ili Malom Štuocu, nenamjenskim trošenjem više od 11 miliona EUR novca poreskih obveznika, došlo bi do grube zloupotrebe ovlašćenja Vlade, ali i nosioca lokalne vlasti.

“Iznenađuje nas takva odluka Vlade kao i stav predstavnika Opštine Žabljak da su saglasni sa ishitrenim potezima nadležnih institucija, odnosno Vlade, Ministarstva turizma, Nacionalnih parkova (NPCG) i NP Durmitor, te i dalje insistiraju na opravdavanju svih prethodno donijetih, a neprimjerenih odluka koje su vodile ka devastaciji NP Durmitor, sa akcentom na odvođenje vode iz Modrog jezera, kao i izgradnji šestosjedne žičare na lokalitetu Panalj”, dodaje se u saopštenju.

Iz Udruženja su kazali i da su poznata upozorenja naučne javnosti na činjenicu da će iz godine u godinu zbog uticaja klimatskih promjena biti sve manje sniježnih padavina, te je stručan odabir adekvatne lokacije za izgradnju ski-centara više nego presudan za njihovu ekonomsku opravdanost.

“Shodno tome, donositi odluku o preusmjeravanju žičare, bez javne rasprave na tu temu i učešća struke na njoj, je krajnje neprincipijelno, da ne upotrebimo riječ – bahato”, naveli su iz Udruženja.

Tim činom preusmjeravanja sporne žičare na lokaciju gdje nije planirana do sada, Durmitor bi, kako su ocijenili, nastavio negativan trend razvoja, što bi doprinijelo daljem iseljavanju stanovništva tog područja, sa svim posljedicama koje bi uslijedile.

“Svjedoci smo da bi sudbina skijališta Štuoc i Javorovača za veoma kratko vrijeme mogla zadesiti i skijalište Savin Kuk, te biste na taj način, svojim neprimjerenim odlukama, zapečatili sudbinu durmitorskog zimskog turizma, a Durmitor, uz dužno poštovanje ski-centrima Žarski i Cmiljača, to ničim nije zaslužio”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije