fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGrant EIB-a od 400 hiljada EUR za jačanje kapaciteta IRF-a

Grant EIB-a od 400 hiljada EUR za jačanje kapaciteta IRF-a

Luksemburg, Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska investiciona banka (EIB) obezbijedila je grant od 400 hiljada EUR za tehničku podršku Investiciono razvojnom fondu (IRF), kako bi se osnažili njegovi kapaciteti za pružanje podrške privredi.

„Grant će osnažiti kapacitete IRF-a u pružanju finansijskih usluga malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori, u cilju unapređenja investicija i kreiranja novih radnih mjesta“, saopšteno je iz IRF-a.

Ta tehnička podrška EIB-a obezbijediće unapređenje organizacionog i poslovnog modela IRF-a u skladu sa najboljom praksom državnih razvojnih banaka u EU.

Iz IRF-a su kazali da grant EIB-a ima za cilj da ubrza oporavak i rast privatnog sektora u Crnoj Gori i stvori nove mogućnosti zapošljavanja, posebno za mlade, žene i druge ranjive grupe.

„Grant je dio Inicijative za ekonomsku otpornost (ERI) koju je EIB uspostavila 2016. godine, kako bi obezbijedila finansiranje ubrzanog rasta, otvaranje novih radnih mjesta, socijalnu koheziju i razvoj ključnih infrastrukturnih projekata na Zapadnom Balkanu“, dodaje se u saopštenju.

Potpredsjednica EIB-a, Liliana Pavlova, koja je odgovorna za operacije u Crnoj Gori, je saopštila da su oduševljeni što su u prilici da ojačaju kapacitete IRF-a u pružanju podrške crnogorskoj ekonomiji i podsticanju održivog rasta.

„Zajedno sa našim dugogodišnjim partnerom u regionu, do sada smo obezbijedili preko 470 miliona EUR za crnogorsku privredu. Srećna sam što se naša saradnja sa IRF-om proširuje kako bismo osigurali podršku kompanijama koje se suočavaju sa poteškoćama u pristupu finansiranju“, rekla je Pavlova.

Prema njenim riječima, jačanjem kapaciteta IRF-a kroz tehničku podršku, EIB će doprinjeti bržem rastu privatnog sektora i transformaciji Crne Gore u inkluzivnu, digitalnu i održivu ekonomiju.

Izvršna direktorica IRF-a, Irena Radović, je saopštila da se raduju proširivanju saradnje sa EIB-om kroz taj izuzetno značajan program tehničke podrške.

Kako je ocijenila, razmjena iskustava i primjena najboljih praksi državnih razvojnih banka iz EU će značajno osnažiti IRF, redefinisati model poslovanja i sagledati uslove za transformaciju u državnu razvojnu banku.

„IRF će, zahvaljujući ovom grantu, unaprijediti poslovni i organizacioni model, a sve u cilju finansiranja održivog rasta i razvoja konkurentnosti, uz kontinuirano kreiranje mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta. To će doprinijeti ubrzanom održivom razvoju i oporavku crnogorske ekonomije nakon pandemije”, smatra Radović.

Od početka pandemije, 2020. godine, EIB je uložila 100 miliona EUR sa IRF-om, što je pomoglo oporavak od pandemije za oko 350 kompanija u Crnoj Gori.

EIB je prošle godine potpisala prvi zajam sa IRF-om za podršku uvođenju energetski efikasnih praksi i projekata među malim i srednjim preduzežima u Crnoj Gori, omogućavajući brži prelazak na održivu i cirkularnu ekonomiju u zemlji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije