fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGradina company najveći dužnik

Gradina company najveći dužnik

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Firma Gradina company iz Rožaja najveći je dužnik među 22 korisnika kredita koja Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB) duguju ukupno 842,38 hiljada EUR, koliko sada ta banka potražuje od države, nezvanično je saopšteno Pobjedi iz Vlade.

Riječ je o porodičnoj firmi, čiji je jedan od osnivača i izvršni direktor Džemal Škrijelj, osnovanoj 2002. godine za trgovinu stokom. Firma je 2007. godine dobila kredit preko CKB banke kao pomoć Poljske Crnoj Gori, ali ga nije vratila.

Gradina company je u blokadi posljednjih osam godina zbog duga od 3,6 miliona EUR.

Sa njom povezana firma Gradina, istog vlasnika, dobila je 2015. godine kredit od Abu Dabi fonda vrijedan tri miliona EUR, koji takođe nije vraćen. To kreditiranje bilo je pod lupom tužilaštva koje je istraživalo da li je novac iskorišćen za prave namjene.

I ta firma, registrovana za prozvodnju mesnih prerađevina, u blokadi je osam godina, a dug joj je 53 hiljade EUR.

Pobjeda nije dobila imena svih firmi koje duguju novac za kredit iz 2007. godine, koji bi trebalo da otplate građani. Iz CKB im je rečeno da bi odavanjem tih podataka prekršili Zakon o kreditnim institucijama.

Imena dužnika nije im dostavilo ni Ministarstvo poljoprivrede, dok su im nezvanično kazali da su neki od vlasnika preminuli, te da ne žele da saopštavaju njihov identitet, iako je u interesu građana da znaju čiji bi dug mogli da plate.

Poljski kredit dogovorile su u aprilu 2006. godine vlasti bivše zajedničke države Srbije i Crne Gore, a našoj državi je tada pripalo 12,3 miliona EUR. Od toga je 5,8 miliona iskorišćeno za modernizaciju pruge, a 6,5 miliona za razvoj poljoprivrede.

Sada je na potezu zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović koja treba da utvrdi potraživanja CKB, nakon čega će država zauzeti stav po ovom pitanju.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije