fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGrađani se zadužili 37,5 miliona EUR

Građani se zadužili 37,5 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski građani u drugoj polovini marta i tokom aprila zadužili su se 37,5 miliona EUR po akcijskim kamatama na kredite, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Iz CBCG su za Radio Crne Gore kazali da su najčešće uzimali gotovinske, zatim penzionerske, pa stambene i hipotekarne.

Direktor Direkcije za analizu sistema i razvoj kontrole, Marko Tintor, rekao je da u bankama skoro tri mjeseca važi akcija nižih kamata na kredite, koju je početkom marta predložila monetarna vlast. Podaci pokazuju da je zaključno sa 30. aprilom odobreno 3,19 hiljada zajmova.

“U ukupno odobrenom iznosu od 37,5 miliona EUR”, naveo je Tintor.

U ovom periodu, kako je kazao Tintor, građani su najčešće uzimali gotovinske kredite čiji je udio u ukupno odobrenim 55 odsto, dok penzionerski čine 22 odsto odobrenih akcijskih zajmova, prenosi portal RTCG.

“Osim ove dvije kategorije značajnije je učešće stambenih kredita sa 15 odsto i hipotekarnih sa učešćem od osam odsto u ukupno odobrenim akcijskim kreditima”, objasnio je Tintor.

Kreditno zaduženje građana na kraju aprila bilo je 1,8 milijardi EUR i čini, kako je naveo Tintor, 42 odsto ukupnog kreditnog portfolija banaka što je, zaključio je, 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Neznatan pad efektivne kamatne stope

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata...