fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryFiskalizacijom do povjerenja u sistem PU 

Fiskalizacijom do povjerenja u sistem PU 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predlog zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koji će omogućiti podatke o transakciji u realnom vremenu, vratiće povjerenje u sistem Poreske uprave (PU), ocijenio je ministar finansija, Darko Radunović.

On je, nakon što je Vlada danas utvrdila Predlog zakona radi efikasnije kontrole transakcija, za Televiziju Crne Gore saopštio da očekuju modernizaciju.

Radunović smatra da je to jedna od najvažnijih mjera Vlade u sklopu strukturnih reformi i ističe da efekat mora biti značajan.

On je kazao da će zakon omogućiti da sve transakcije koje se sprovode na tržištu budu evidentirane u centralnom IT registru PU, prenosi Portal RTCG.

“Na taj način ćemo moći da imamo uvid i da time postignemo efikasnost PU. Neće PU ići u obilazak poreskih obveznika, metodom slučajnog uzorka, već će ići po osnovu nekih indikatora koje će utvrditi stručne službe koje rade u toj službi”, rekao je Radunović, dodajući da će tako dobiti jak alat u borbi protiv sive ekonomije.

Prema njegovim riječima, sa tim mjerama će u realnom vremenu imati podatke o samoj transakciji.

“Tada vi možete provjeriti i da li je ta transakcija prijavljena PU. To je momenat koji će vratiti povjerenje u sami sistem poreske uprave,” rekao je Radunović.

Najčitanije

Oštar sedmični pad cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte prošle sedmice su pale oko sedam odsto jer...