fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEPCG i Uniprom najveći izvoznici

EPCG i Uniprom najveći izvoznici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dominantno učešće u crnogorskom izvozu, prema preliminarnim podacima Monstata o ukupnoj spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni za osam mjesec, imaju električna energija i aluminijum, što potvrđuje da su Elektroprivreda (EPCG) i Uniprom, koji gazduje Kombinatom aluminijuma (KAP), najveći izvoznici.

Sa druge strane, najviše novca se troši na uvoz hrane, nafte, automobila i električne energije, piše Pobjeda.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih osam mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 2,76 milijardi EUR, što je 48,2 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Drastično povećana vrijednost ukupne spoljnotrgovinske robne razmjene za prvih osam mjeseci je u najvećoj mjeri posljedica rasta svih cijena, kako u Crnoj Gori tako i na međunarodnom nivou.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 470,2 miliona EUR, što je 76,6 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 43,5 odsto i iznosio je 2,29 milijardi EUR. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 20,5 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 16,7 odsto.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 149,4 miliona EUR, koje čine električna energija sa 127,3 miliona i ostalo.

Vrijednost izvezene električne energije je u prvih osam mjeseci uvećana čak 163,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine. To je prvenstveno posljedica gašenja primarne proizvodnje u KAP-u i drastičnog skoka cijena električne energije na međunarodnim tržištima u odnosu na prvih osam mjeseci prošle godine.

Pored električne energije u izvozu dominiraju obojeni metali, odnosno aluminijum sa izvozom vrijednim 122,8 miliona EUR. To je povećanje čak 179 odsto u odnosu na prvih osam mjeseci prošle godine.

Izvoz mineralnih ruda, gdje dominira ruda boksit je u prvih osam mjeseci iznosio 30,9 miliona EUR i smanjen je 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U prvih osam mjeseci Crna Gora je izvezla hranu vrijednu 23,77 miliona EUR, što je 26,9 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Izvoz mesa iznosio je 15,12 miliona EUR i povećan je 49 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Izvoz povrća i voća bio je vrijedan svega 5,27 miliona EUR i 8,8 odsto je manji nego prošle godine.

U prvih osam mjeseci je uvoz nafte i njenih derivata bio vrijedan 257,3 miliona EUR i čak je 114,6 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine, što je u najvećem dijelu posljedica velikih skokova cijena goriva na svjetskim tržištima.

Vrijednost uvezene električne energije je bila 121,5 miliona EUR, što je 241,17 odsto više nego u prvih osam mjeseci prošle godine. U prvih osam mjeseci uvezli smo hranu vrijednu 409,67 miliona EUR, što je 32,3 odsto više nego prošle godine.

Uvoz mesa je bio vrijedan 86,25 miliona EUR i povećan je 40 odsto, dok je uvoz povrća i voća iznosio 59,5 miliona EUR i veći je 22,1 odsto nego u prvih osam mjeseci prošle godine. Uvoz žitarica i proizvoda od žitarica iznosio je 61,95 miliona EUR i 37,7 odsto je veći nego u prvih osam mjeseci prošle godine.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Švajcarska sa 102,3 miliona EUR, Srbija sa 88,1 milion i Bosna i Hercegovina sa 64,5 miliona. Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 391,9 miliona EUR, Kina sa 204,7 miliona i Grčka sa 194,1 milion.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije