fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEPCG će platiti prvu ratu nakon što notar ovjeri ugovor o prodaji...

EPCG će platiti prvu ratu nakon što notar ovjeri ugovor o prodaji Željezare

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) će prvu ratu od 15 miliona EUR turskoj kompaniji Tosyali uplatiti nakon što notar ovjeri ugovor o kupoprodaji imovine bivše Željezare Nikšić.

”Zaključenje predmetnog ugovora pred notarom trebalo bi da bude izvedeno tokom sljedeće sedmice, nakon čega bi se, shodno odredbama samog ugovora, izvršila uplata prve rate u naznačenom iznosu”, rekli su Vijestima iz EPCG.

Ugovor o kupovini imovine potpisan je 30. decembra, a ranije je iz kompanije najavljeno da će prva transakcija biti uplaćena do 15. januara.

Ukupna vrijednost ugovora iznosi 20 miliona EUR, a druga rata od pet miliona, prema planu, biće uplaćena do sredine februara.

Iz EPCG su kazali da će, nakon što prva transakcija bude obavljena, završiti i osnivanje firme Željezara Solar Nikšić, na koju će biti prenijeta i imovina nekadašnje fabrike.

Novac od 15 miliona EUR obezbijeđen je u septembru, kada je država otkupila za taj iznos preko tri miliona akcija EPCG.

Kako su prethodno iz kompanije saopštili prednost u zapošljavanju u novoosnovanoj kompaniji imaće dosadašnji radnici Željezare, kojih je u periodu gašenja proizvodnje ostalo 229 i kojima su radni ugovori istekli u septembru.

Upitani da pojasne na koji način će prednost imati bivši radnici Željezare, iz EPCG su odgovorili da će osnivanje firme biti usklađeno sa biznis planom, a politika zapošljavanja radnika će poštovati kako zakonske regulative, tako i akt o organizaciji i sistematizaciji nove firme, koji će da proizilazi iz proizvodnih potreba naznačene firme.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović je u novogodišnjem intervjuu Vijestima kazao da će, putem konkursa, birati kandidate čije bi reference najbolje odgovarale proizvodnim potrebama ćerke-firme.

”Vjerujem da među dosadašnjim radnicima Željezare ima mnogo onih čije znanje i iskustvo mogu biti kompatibilni sa potrebama ćerke-firme, s tim što je, u ovom trenutku, dok iščekujemo potpisivanje ugovora, zaista nezahvalno govoriti o detaljima daljeg toka procesa”, naveo je Đukanović.

On je kazao i da će se Željezara Solar Nikšić baviti poslovima koji su u funkciji djelatnosti EPCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije