fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEnergetsku stabilnost daje ugalj

Energetsku stabilnost daje ugalj

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Obnovljivi izvori energije svakako su poželjni, ali ne mogu obezbijediti energetsku stabilnost, ocijenio je predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja, Dušan Janjušević i dodao da se jedini stabilan izvor električne energije dobija iz uglja.

On je za Glasnik Privredne komore (PKCG) kazao da je veoma važno da to shvate svi koji su bili protiv ekološke rekonstrukcije, a samim tim i za gašenje Termoelektrane (TE) Pljevlja.

“Nebrojeno puta, posljednjih mjeseci, zajedno sa izvršnim direktorom Elektroprivrede (EPCG), Nikolom Rovčaninom, ukazivao sam na značaj koji za našu državu ima TE Pljevlja. Samo u septembru 75,46 odsto električne energije u Crnoj Gori proizvela je TE, što samo potvrđuje činjenicu da nema stabilnosti u obnovljivim izvorima energije i da ugalj ne smije biti u potpunosti izbačen iz upotrebe”, rekao je Janjušević.

On je naveo da su sve te činjenice, koje je prethodnih mjeseci stavljao u prvi plan zastupajući važnost nastavka ekološke rekonstrukcije TE, a samim tim i nastavak proizvodnje energije iz uglja, potvrđene na konferenciji UN o klimatskim promjenama (COP26) u Glazgovu, gdje je jasno rečeno da se neće “postepeno ukidati” već “postepeno smanjivati” proizvodnja energije iz uglja.

Na pitanje da li će Crna Gora uspjeti da ispuni evropske obaveze u oblasti energetike i koja će biti cijena toga, Janjušević je odgovorio da, s obzirom na to da je konačan tekst Sporazuma o klimatskim promjenama, koji je potpisalo svih 197 članica UN, značajno drugačiji, očekuje da će Evropska energetska zajednica morati da prilagodi stavove Sporazumu postignutom u Glazgovu.

On smatra da bi i nacionalnu strategiju takođe trebalo prilagoditi i za njeno usvajanje tražiti mišljenje šire društvene zajednice.

Janjušević je, govoreći o ekološkoj rekonstrukciji, kazao da iz ugla Rudnika kratkoročno znači da minimum šest mjeseci, koliko će trajati zastoj u radu, neće isporučivati ugalj.

“Znači, značajno manji prihod u tom periodu, ali priliku za intenziviranje radova na otkrivci i remonte postrojenja čime će se preduprijediti eventualni zastoji u realizaciji kapitalnih projekta i samog procesa proizvodnje. Dugoročno, znači stabilniji rad Termoenergetskog bloka, samim tim i stabilniji rad Rudnika uglja“, dodao je Janjušević.

On je, govoreći o aktuelnom stanju i poziciju Rudnika uglja, rekao da se ono može okarakterisati kao jako dobro, s obzirom na tranzicioni period koji je uvijek sam po sebi težak.

“Imamo odlične rezultate kada je u pitanju proizvodnja uglja, kako za potrebe TE Pljevlja, tako i za potrebe široke potrošnje, koja je veća u odnosu na uporedni period prošle godine za preko 70 odsto. Kada je u pitanju otkrivka, rezultati su nešto slabiji, a najveći razlog su problemi koji su nas sačekali, odnosno loše stanje transportne mehanizacije i problemi u nabavci rezervnih djelova. Međutim, uz veliki napor svih zaposlenih, uspjeli smo da veći dio problema eliminišemo kako bi nesmetano nastavili proizvodnju”, kazao je Janjušević.

On je, na pitanje koje aktivnosti će biti u fokusu novog menadžmenta Rudnika i kakve mjerljive rezultate od njih očekuje, odgovorio da u narednom periodu posebnu pažnju moraju posvetiti stvaranju preduslova za izmještanje korita rijeke Ćehotine.

“U pitanju je izuzetno zahtjevan projekat za koji je, pored ostalog, važno obezbijediti trasu kojom će u budućnosti proticati rijeka, što podrazumijeva povećan stepen ispravnosti otkopne i transportne mehanizacije čime bi se ujedno povećala proizvodnja otkrivke”, naveo je Janjušević.

On je, govoreći o viziji koju ima za stanje Rudnika uglja na kraju njegovog prvog mandata, kazao da očekuje da će ta kompanija unaprijediti, prije svega, uslove rada zaposlenima u neposrednoj proizvodnji kako bi se postigla bolja produktivnost, značajno bolje stanje kada je u pitanju zaštita životne sredine, kao i nastavak pozitivnog poslovanja bez obzira na izazove.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije