fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEkonomska saradnja sa Švajcarskom značajna za Crnu Goru

Ekonomska saradnja sa Švajcarskom značajna za Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dodatno jačanje bilateralnih odnosa između Crne Gore i Švajcarske prioritet je dvije države, posebno u oblasti ekonomske saradnje, poručili su potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova, Jovana Marović i švajcarski ambasador u Podgorici na nerezidentnoj osnovi, Urs Schmid.

Na sastanku je saopšteno da je Švajcarska na drugom mjestu po direktnim stranim investicijama u Crnoj Gori.

“Crna Gora je zahvalna Švajcarskoj na značajnoj podršci tokom prvog talasa pandemije koronavirusa, a dodatno poboljšanje ekonomske saradnje je veoma važno za našu zemlju”, kazala je Marović na sastanku.

Schmid je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, zahvalio i na podršci Crne Gore kandidaturi Švajcarske u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija i dodao da ulaže napore za pokretanje političkih konsultacija sa Crnom Gorom.

“Švajcarska ima jaku ekonomiju i jako smo zadovoljni prisustvom švajcarskih kompanija u Crnoj Gori. Te kompanije ne posluju samo u oblasti nekretnina, već i u informacionim tehnologijama, kao i u oblasti proizvodne industrije”, poručio je Schmid.

Marović je informisala Schmida da su reforme, posebno pravosuđa, veoma izazovne i da zahtjevaju kvalifikovanu većinu u parlamentu, te da je ova Vlada usmjerila sve napore na njihovo ostvarivanje.

“Imenovanje vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta i ostale reforme u pravosuđu su prvi preduslov za ubrzanje integracija i jedan od najvećih izazova 43. Vlade u integracionom procesu”, kazala je Marović.

Ona je podsjetila da je Crna Gora značajno napredovala na putu evropskih integracija, koji traje već deset godina.

“I dalje postoje izazovi u oblasti vladavine prava, a posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, sa kojima tek počinjemo da se suočavamo, a upravo posljednja hapšenja predstavljaju određeni napredak u toj oblasti”, zaključila je Marović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije