fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEkonomija eurozone rasla slabim tempom

Ekonomija eurozone rasla slabim tempom

Brisel, (MINA-BUSINESS) – Ekonomija eurozone porasla je u januaru istim slabašnim tempom kao i u prethodnom mjesecu, odražavajući kontinuirano slab priliv novih narudžbi, pokazuje mjesečni izvještaj londonskog Markita.

Indeks menadžera nabavke (PMI) bio je u januaru nepromijenjen u odnosu na decembar i iznosio je 50,9 bodova, izračunali su u londonskoj kompaniji za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

“Ekonomija nije ubrzalo upskor nekim pozitivnim područjima. Uslužni sektor ponovo je porastao dok je najgori period u industriji po svemu sudeći završen i čini se da se kreće prema stabilizaciji”, rekao je pomoćnik direktora Markita Andrew Harker.

Uslužni sektor ponovo je bio glavni oslonac rasta, iako su aktivnosti blago usporile. Industrija je ponovo bilježila pad, ali najblaži u pet mjeseci.

Slabašan tempo rasta najprije odražava prigušeni priliv novih narudžbi, naglašavaju u Markitu, izdvajajući ipak znake stabilizacije u proizvodnom sektoru, uključujući i stranu potražnju.

Među vodećim ekonomijama eurozone obuhvaćenim istraživanjem početak godine bio je dobar za Francusku i Njemačku gdje su aktivnosti porasle drugi mjesec zaredom, a pojačan je i priliv novih narudžbi.

U ostatku eurozone aktivnosti su porasle najslabijim tempom u šest i po godina, signalizirajući gotovo stagnaciju poslovnih aktivnosti izvan Njemačke i Francuske.

U Markitu ipak ukazuju na optimizam poslovnih zvaniččnika koji je u januaru dostigao najviši nivo u više od godinu, podstaknut uvjerenjem u industriji da je najgori period pada aktivnosti prošao.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...