fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEIB će proširiti podršku u cilju bržeg oporavka Crne Gore

EIB će proširiti podršku u cilju bržeg oporavka Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska investiciona banka (EIB) želi da proširi finansijsku i stručnu podršku kako bi osigurala brži oporavak Crne Gore od posljedica pandemije koronavirusa, obezbijedila nastavak socio-ekonomskog razvoja i uzbrzala pristupanje EU, saopštio je vršilac dužnosti generalnog direktora, Markus Berndt.

„Ovo je bila sjajna prilika da uvjerimo Vladu da planiramo da nastavmo da budemo strateški partner Crne Gore. Naš novi razvojni ogranak, EIB Global, omogućiće nam da još više proširimo podršku“, rekao je Berndt nakon sastanka sa predstavnicima Vlade.

Iz Kabineta premijera saopšteno je da Vlada i EIB sarađuju posebno na realizaciji ključnih kapitalnih projekata u sektoru transporta, unapređenja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, zelene agende, energetike i obrazovanja.

Berndt je podsjetio da je EIB od crnogorske nezavisnosti u Crna Gora obezbijedila milijardu EUR u vidu investicija, otključavši time dodatno finansiranje u iznosu od dvije milijarde EUR u zemlji.

„Možemo pomoći da se ta cifra uveća putem dugoročnog finansiranja i savjetodavne podrške, te stapanjem naših finansijskih sredstava sa EU grantovima i fondovima, kako bi se osigurala održiva budućnost za građane i preduzeća u Crnoj Gori“, rekao je Berndt.

On je dodao da će ugovor o zajmu sa Investiciono razvojnim fondom (IRF) pomoći crnogorskim kompanijama da transformišu poslovanje i pređu u klimatski neutralnu, cirkularnu i održivu ekonomiju.

„Taj zajam je još jedan znak kontinuirane podrške EIB Globala Crnoj Gori i njenoj transformaciji u održivu i zelenu ekonomiju, sposobnu da stvori radna mjesta i prihode za građane Crne Gore“, naveo je Berndt.

Premijer Dritan Abazović naglasio je važnost podrške u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata u sektoru energetike sa fokusom na izgradnji vjetro i solarnih elektrana.

On je kazaio da bi na taj način došlo do unapređenja energetske održivosti Crne Gore i bili stvoreni preuslovi za ubrzani ekonomski i društveni razvoj.

„Prioritet za ovu Vladu je i izgradnja auto-puta i njegovo umrežavanje u širi putni koridor, koji vodi preko Beograda do Budimpešte. Sve navedeno omogućiće da Luka Bar počne raditi punim kapacitetom i u tom smislu očekujemo podršku EIB-a“, rekao je Abazović.

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović, saopštio je da je zadovoljan intezivnom saradnjom sa EIB-om i izrazio očekivanja da će u budućnosti ta saradnja biti još intezivnija, posebno kada je riječ o renoviranju dijela željezničke pruge, kao i unapređenja putne infrastrukture.

On je, u tom smislu, informisao prisutne o brzom završetku projektne dokumentacije za ostale dionice auto-puta, kao i namjeri da se iskoriste međunarodne razvojne institucije kako bi nam pomogle u implementaciji tog kapitalnog projekta.

Izvršna direktorica Investiciono razvojnog fonda (IRF), Irena Radović, naglasila je važnost EIB u razvoju malih i srednjih preduzeća, posebno napore na realizaciji zelene i digitalne agende.

Ona je dodala da će u tom smislu IRF nastaviti dalje aktivnosti.

Sastanku predstavnika Vlade i EIB-a prisustvovala je i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, Kristina Oana Popa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije