fbpx
NaslovnicaMINA BusinessĐurović: Podaci ne korespondiraju sa objavama medija

Đurović: Podaci ne korespondiraju sa objavama medija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turistička sezona u Crnoj Gori je veoma dobra i na zadovoljavajućem nivou, što potvrđuju podaci granične policije, Aerodroma, Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija, koji ne korespondiraju sa objavama medija, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Goran Đurović.

On je na sjednici Koordinacionog tijela, kojom je predsjedavao, apelovao na članove tog tijela da na realan način sagledaju podatke granične policije, Aerodroma, Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija.

„Turistička sezona je jako važna za sve građane Crne Gore. U tom kontekstu nije važno da li pripadate političkoj partiji, da li ste privatnik, privrednik ili javno preduzeće. Jednostavno, to pitanje je od krucijalne važnosti za sve građane i tako ga treba tretirati, jer živimo od turizma“, poručio je Đurović.

Predstavnik granične policije, Dragan Klikovac, kazao je da je na gotovo svim graničnim prelazima zabilježen trend rasta broja putnika koji su ušli u Crnu Goru u odnosu na prethodnu godinu.

„Tačnije, u junu je ukupan promet bio 51 odsto veći“, precizirao je Klikovac.

Pomoćnik direktora Nacionalnih parkova (NPCG), Stevan Raičević, rekao je da nacionalni parkovi bilježe rekordan broj posjetilaca i uvećane prihode od ulaznica u odnosu na isti uporedni period prošle godine.

„Prihodi od ulaznica za prvih šest mjeseci za Biogradsku goru veći su 62 odsto, Lovćen 91 odsto, Prokletije 108 odsto, Durmitor 91 odsto i Skadarsko jezero 309 odsto u odnosu na prošlu godinu. Zaista ne mogu da vjerujem da u medijima čitamo kako je u Crnoj Gori propala sezona, a mi bilježimo fenomenalne rezultate“, naveo je Raičević.

On je poručio i da će, ukoliko se nastavi postojeći trend, ova godina za NPCG biti rekordna.

U tom smislu, na sjednici je ocijenjeno da je otvaranja prioritetne dionice auto-puta Bar – Boljare, od Smokovca do Mateševa, značajno za sjeverne opštine i razvoj turističke ponude i ambijenta, pa i samu posjetu Biogradskoj gori.

Predsjednica kolašinske opštine, Marta Šćepanović, kazala je da je Kolašin od 14. jula drugi grad, te da se upravo na tom slučaju pokazalo koliki je značaj gradnje i ulaganja u putnu infrastrukturu.

„U Kolašinu se duplirao broj turista, a moram da napomenem da ne postoji pad broja turista ni nakon promjene naplate auto-puta, posebno vikendom. Ovo je jedna potpuno nova situacija i nevjerovatno je koliko je jedan put u potpunosti promijenio grad“, saopštila je Šćepanović.

Na sjednici je ocijenjeno da je dodatan impuls razvoju turizma dao i vodeni terminal, odnosno pristanište za odvoz putnika u Tivtu. Iz te opštine, Morskog dobra i Aerodroma Crne Gore su ocijenili da je projekat odrađen kvalitetno, za kratko vrijeme i kao takav je upotpunio crnogorsku turističku ponudu.

Na sjednici je bilo riječi i o značajnim rezultatima Uprave prihoda i carina, koja je smanjenim kadrovskim kapacitetima uspjela da u periodu od dva mjeseca izda 385 prekršajnih naloga. Vrijednost izdatih prekršajnih naloga je 1,28 miliona EUR, a naplaćeno je 73 odsto.

Na sjednici se razgovaralo i o dugogodišnjim problemima u oblasti turizma, među kojima su infrastrukturni, prekomjerna buka i divlje deponije.

Đurović je apelovao na sve institucije sistema, na državnom ti lokalnom nivou, da preuzmu inicijativu i riješe ono što je u njihovoj nadležnosti.

„U narednom periodu mora postojati jača volja i bolja saradnja kako bismo do naredne sezone riješili što više otvorenih pitanja. Ako želimo da Crnu Goru učinimo luksuznom destinacijom, onda na tome moramo i da radimo“, zaključio je Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije