fbpx
NaslovnicaMINA BusinessĐurović: Država da preispita davanje dozvola za kondo hotele

Đurović: Država da preispita davanje dozvola za kondo hotele

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država mora hitno krenuti sa eliminacijom izdavanja dozvola za kondo hotele i jasno razgraničiti šta je stambena zgrada, a šta hotel, saopštio je potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Goran Đurović.

URA je pozvala Vladu da pod hitno reguliše ta pitanja koja su naslijeđena od prethodne vlasti, koja je to i omogućila.

Đurović, kao negativan primjer navodi slučaj davanja dozvole za kondo hotel i uvrštavanje projekta Liko Soho grupe u Baru u program ekonomskog državljanstva, što kako tvrdi, govori o neophodnosti reformi izdavanja građevinskih dozvola i ekonomskog državljanstva.

„Kondo hotel je osmislila bivša vlast da bi se omogućilo zamajavanje javnosti prividom da se gradi hotel, a u stvari se radilo o klasičnoj prodaji apartmana. Zbog takvog modela naša obala je na dosta mjesta devastirana i na prvim linijama mora građeni su famozni kondo hoteli umjesto pravih hotela sa pet zvjezdica, koji bi generisali novu vrijednost i obogatili ponudu Crne Gore“, naveo je Đurović.

On je dodao da je takav slučaj i sa najavom gradnje kondo hotela u Baru, gdje je investitor od bivše vlasti kupio najljepše parče zemlje u gradu po više nego povoljnim uslovima i najavio pompenzno gradnju hotela sa pet zvjezdica.

„Investitor je tada pompezno najavio 1,2 hiljade radnih mjesta od kojih na kraju neće biti ništa. Shema sa kondo hotelom je tom istom investitoru dala mogućnost da radi klasičnu prodaju apartmana i još na to da ih prodaje u sistemu ekonomskog državljanstva“, objasnio je Đurović.

On je ukazao i na to da će Bar na ovaj način ostati bez pravog hotela koji mu je prijeko potreban, a investitor će, kako smatra, prodajom svih 322 jedinice ostvariti strahovit profit.

„Sam program ekonomskog državljanstva takođe mora biti izmijenjen, jer je na potpuno neprirodan način omogućeno pojedincima da po višestruko većim cijenama prodaju stanove, kako na primorju tako i na sjeveru države“, rekao je Đurović.

On je zaključio da je interesantno da po navedenom slučaju baš niko iz barske Opštine nije reagovao iako je njim najviše oštećen grad Bar.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije