fbpx
0.8 C
Podgorica
February 5, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessĐurišić traži 62,55 hiljada od Montenegro Airlines-a

Đurišić traži 62,55 hiljada od Montenegro Airlines-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bivši dugogodišnji direktor nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlines (MA), Zoran Đurišić tužio je tu firmu i traži obeštećenje od 62,55 hiljada EUR.

Obeštećenje se odnosi na nekorišćenje godišnjeg odmora u 2010. i 2011. godini, umanjenje zarade za minuli rad i na jednokratna umanjenja zarade od 20 odsto u mjesecima smanjenih prihoda u kompaniji, prenose Vijesti.

Zastupnica MA, advokatica Bojana Španjević pitala je Đurišića da li je u tom periodu tražio godišnji odmor za 2010. i 2011. godinu, na šta je on odgovorio da se ne sjeća.

Na pitanje zašto tuži kompaniju za odluke o umanjenju plate koje je sam donio i za koje tvrdi da su bile dobre i domaćinske, Đurišić je odgovorio zbog toga što su ostali tužili i dobili.

Španjević je navela da od njegovih odluka o smanjenju zarada kompanija nije imala nikakvu korist već samo štetu.

Na ročištu u Osnovnom sudu u ponedjeljak saslušan je Đurišić, a naredno je zakazano za 14. februar kada bi zastupnici trebalo da odgovore na izvještaj vještaka.

Đurišić je kazao da je on tvorac te kompanije, da je vodio 20 godina, da je emotivno vezan za nju, ali i da je nezadovoljan kako ga je nova uprava ispratila iz kompanije.

“Razlozi za tužbu su ti što vidim da je tužilo i dobilo više od 150 radnika, od kojih neki nemaju nikakvih zasluga za njen rad. Mene su ispratili bez i jednog jedinog eura”, naveo je Đurišić.

On je kazao da je avijacija specifična djelatnost, da je zbog velike odgovornosti radio najteži posao u Crnoj Gori, kao i da je kompaniju stvorio ni iz čega.

“To je posao koji traži da mu se posvetite 24 sata dnevno. Nisam imao godišnji odmor kako treba 20 godina, radio sam i vikendima. Kada se pokvari avion nosio sam majstorima ručak, bio sa njima, dodavao im i alat. Ja sam osnivač te kompanije i doživljavao sam je emotivno, nijesam gledao ni koliko radim niti sam vodio računa o tome. Sada kada vidim ko sve uzima para i kako su mene ispratili, tražim ono što mi pripada”, kazao je Đurišić.

On je naveo da je njegova plata bila nepunih deset hiljada EUR i da se odnosila na sve što je radio – posao izvršnog direktora, predsjednika borda i koeficijent koji je imao kao doktor tehničkih nauka.

Đurišić je kazao da je on kao izvršni direktor, što je potvrdio bord direktora, donio odluku da se svim zaposlenima u periodu malog prometa putnika plate smanje 20 odsto i da su to tada zaposleni prihvatili kao mjeru spasavanja kompanije.

“Te odluke su bile dobre i domaćinske. Moja plata je bila deset hilljada eura, pa sam sebi uzeo najviše. Ukupno bi na osnovu toga uštedjeli tog mjeseca oko 150 hiljada EUR, što je bila rata za avion kako nam ga ne bi zaplijenili u inostranstvu. To smo radili jer tada nijesmo dobijali ni euro pomoći države”, naveo je Đurišić.

Kada je na kraju saslušanja sutkinja Milica Radović zakazala nastavak ročišta za 14. februar naredne godine, Đurišić je reagovao sa riječima “bankrotiraće oni do tada, zašto ne može ranije i imate svu dokumentaciju za presudu”.

Radović je odgovorila da nema ranijih termina, da nije dobila svu dokumentaciju i da postoji procedura.

Najčitanije

CEDIS

U utorak isključenja u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak će bez napajanja električnom energijom ostati: Kotor - u...