fbpx
NaslovnicaMINA BusinessĐurđić svjedočio u slučaju Karbon

Đurđić svjedočio u slučaju Karbon

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bivši izvršni direktor Atlas banke, Đorđe Đurđić saslušan je u Specijalnom tužilaštvu u svojstvu svjedoka saradnika u slučaju Karbon, saznaje Pobjeda.

Viši sud je usvojio predlog njegove odbrane i dodijelio mu status svjedoka saradnika.

List navodi da je Đurđić ispričao po čijem nalogu su obavljani sporni poslovi i kako je došlo do propusta u radu koji su se našli u fokusu istražitelja.

U tom predmetu je Duško Knežević, za kojim je raspisana međunarodna potjernica, prvookrivljeni, dok su pod istragom i njegovi saradnici Marko Nikolić, Brankica i Biljana Bašović.

Okrivljeni se terete da su za 1,9 miliona EUR oštetili firmu Global karbon, čiji je osnivač Invest banka Montenegro (IBM).

Predstavnici Tužilaštva su 25. januara, na konferenciji za medije, predstavili šemu i objasnili kako su IBM i Atlas banka posredstvom Global karbona omogućavali kreditno zaduženje većem broju povezanih osoba i firmi za kupovinu karbona. Karbon nikad nije kupljen, krediti su završili kao depoziti povezanih preduzeća u Francuskoj.

Knežević je davanjem pozajmice od milion EUR koja nikada nije vraćena i kolaterala na više od 90 hiljada EUR za kredite povezanih kompanija, oštetio IBM banku.

Prethodno je Đurđić potpisao sporazumno priznanje krivice u slučaju Kaspija. Za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju pristao je na kaznu od šest mjeseci koju bi izdržavao u prostorijama stanovanja i da plati Višem sudu dvije hiljade EUR i 200 EUR Kliničkom centru. Sporazum sa Đurđićem je usvojio Viši sud.

Kneževiću je prethodno vlasnik Kaspija properti isplatio 12,4 miliona EUR za hotel Princes, međutim ta kupoprodaja nikada nije finalizovana. Kaspija je aktivirala garancije Atlas banke i na sudu dobila svoj novac, dok Knežević milione koje je uzeo nikada nije vratio banci.

Osim slučaja Kaspija, protiv Kneževića je formirano još nekoliko predmeta i u svima je označen kao vođa kriminalne grupe – stavlja mu se na teret utaja poreza i doprinosa i pranje novca.

Najčitanije