fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržavi od domena .me 30 miliona EUR

Državi od domena .me 30 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Budžet države je, po osnovu registracije nacionalnog domena .me, od 2008. godine prihodovao 30,66 miliona EUR, pokazuju podaci iz izvještaja Vlade o realizaciji ugovora sa agentom firmom Domen.

Prvi ugovor sa agentom je potpisan 2008. godine i nekoliko puta je aneksiran. Prema poslednjem aneksu ugovor važi do 2023. godine, piše Dan.

U prošloj godini prihodi budžeta od domena iznosili su 2,44 miliona EUR. Od toga su od redovne registracije u budžet prihodovana 2,2 miliona, što je 89,8 odsto, dok je od premijum domena Vladi uplaćeno 247,5 hiljada EUR, što je 10,2 odsto ukupnog prihoda.

Od redovne registracije budžetu ide 33 odsto, a od premijum registracije 70 odsto.

Dok je Vlada od registracije domena prihodovala 2,44 miliona EUR, agent firma Domen je lani imala prihode od 6,87 miliona EUR, a dobit firme u prošloj godini bila je 2,5 miliona EUR.

Agenti su, dakle, lani zaradili 60 hiljada više nego što je Vlada dobila od registracije domena.

Kada su u pitanju prihodi po godinama, u 2008. godini po osnovu registracije domena u budžet se slilo 1,2 miliona, u 2014. godini je bio najveći prihod od 3,1 milion, dok je lani iznosio 2,44 miliona.

“Na kraju prošle godine registrovane su oko 982 hiljade domena i očekuje se da taj broj u ovoj godini pređe milion”, navodi se u izvještaju koji je usvojila Vlada.

U izvještaju o ugovoru navedeno je da je revizor konstatovao da su finansijski iskazi Domena objektivni i da iskazuju istinito finansijsko stanje.

Vlada je zaključila da se, na osnovu prezentovanih podataka, način registracije nacionalnih .me domena obavlja shodno ugovorenim obavezama i dogovorenim procedurama, da je tehnika registracije i korišćenja nacionalnog domena u skladu sa savremenim rješenjima i standardima internet tehnologija, kao i da se prate savremena rješenja koja imaju svi relevantni i na globalnom tržištu dominantni internet domeni.

Takođe su naveli da novi pristup prodaje premijum domena daje željene rezultate i registrovan je značajan porast prihoda od te vrste registracije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije