fbpx
18.9 C
Podgorica
August 15, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessDPS netačnim informacijama pokušava da obmane građane

DPS netačnim informacijama pokušava da obmane građane

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Demokratska partija socijalista (DPS) pokušava da obmane građane Herceg Novog netačnim informacijama koje se tiču njihovih obaveza po osnovu poreza na nepokretnost, saopšteno je iz hercegnovske Opštine.

Iz Opštine su reagovali na navode Opštinskog odbora (OO) DPS-a iz Herceg Novog, da su građanima rješenja o porezu na nepokretnost za ovu godinu, bez ikakve najave, uvećana 30 odsto u odnosu na prethodnu.

„Saopštenje OO DPS Herceg Novi predstavlja primjer političkog pamfleta koji ne sadrži cjelovite, niti tačne informacije, zbog čega djeluje da mu cilj nije dobrobit građana, već obmanjivanje javnosti“, poručili su iz Opštine.

Kako su dodali, da je drugačije, potpisnici tog saopštenja bi se informisali i saznali da se stope za obračun poreza na nepokretnosti, određene opštinskom odlukom, u najvećem broju nijesu mijenjale godinama.

„Međutim, DPS ponovo bira širenje neistina, čime pokazuje nepoštovanje prema građanima i još jednom potvrđuje da mu navodna briga za dobrobit Herceg Novog stoji kao vuku jagnjeća koža“, navodi se u reagovanju.

Iz Opštine su objasnili da osnovna poreska stopa za stanove rezidenata u funkciji stanovanja u Herceg Novom iznosi 0,25 odsto i ona je ista već nekoliko godina.

„Treba naglasiti i da je, poredeći sa drugim opštinama, ovo jedna od najnižih stopa za oporezivanje po ovom osnovu“, poručili su iz Opštine.

Kako su naveli, do odstupanja u visini poreza na nepokretnosti u ovoj godini u odnosu na prošlu došlo je zbog razloga na koje Opština nije, niti može direktno da utiče.

„Naime, ono je rezultat povećanja prosječne kupoprodajne cijene po metru kvadratnom na tržištu nepokretnosti, shodno zvaničnom podatku koji dostavlja Monstat. Porast ove vrijednosti u odnosu na prethodnu godinu jeste osnovni razlog za promjenu iznosa na poreskim rješenjima“, saopšteno je iz Opštine.

Uprava lokalnih javnih prihoda, kako su dodali, kontinuirano radi na kreiranju kvalitetne baze podataka, na osnovu zvaničnih državnih registara, kako bi na što efikasniji i precizniji način generisala poreska rješenja, a posebno vodeći računa o obuhvatanju svih olakšica za građane koje su predviđene zakonom i opštinskom odlukom.

„Kroz sklapanje sporazuma sa građanima, Uprava redovno izlazi u susret svima koji imaju poteškoće u izmirivanju poreskog duga, jer cilj lokalne uprave nije rigidna poreska politika, već postupanje uz puno razumijevanje složenog stanja u opštinskoj privredi i ekonomiji uopšte“, navodi se u saopštenju.

Lokalna uprava će i za narednu fiskalnu godinu nastaviti da, u okviru pozitivnih propisa, iznalazi maksimalne moguće olakšice za građane, uvažavajući sve složeniju ekonomsku i tržišnu situaciju.

„Opština Herceg Novi se u upravljanju rukovodi isključivo državnim i opštinskim propisima, bez obzira na uvijek prisutnu mogućnost da to bude nejasno loše obaviještenim i malicioznim predstavnicima određenih političkih subjekata“, zaključuje se u reagovanju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

zgrada predsjednika

Još jedan čin nepoštovanja crnogorskih institucija

Podgorica, (MINA) – Na adresu kabineta predsjednika Crne Gore danas je dostavljeno pismo predsjednika...