fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDow Jones i S&P 500 pali s rekordnih nivoa

Dow Jones i S&P 500 pali s rekordnih nivoa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Dow Jones Industrial Average i S&P 500 skliznuli su u srijedu, povukavši se u odnosu na svoje najnovije rekorde.

S&P 500 izgubio je 0,19 odsto i zatvorio se na 5.722,26, dok je Dow s 30 dionica pao 293,47 bodova ili 0,7 odsto i završio na 41.914,75.

I Dow i S&P 500 postigli su nove rekorde u ranom trgovanju, ali je blue-chip indeks na kraju prekinuo četvorodnevni pobjednički niz. Nasdaq composite ostvario je tijesan rast od 0,04 odsto, zaključivši na 18.082,21, prenosi SEEbiz.

Značajni gubitnici dana uključuju General Motors i Ford, koji su oba pala više od četiri odsto nakon smanjenja rejtinga od Morgan Stanleya. Pad Amgena od 5,5 odsto uticao je na Dow. Devet od 11 sektora u indeksu S&P 500 završilo je dan u negativnom području, predvođeni padom energije jer su terminske cijene američke sirove nafte pale.

Dionice Chevrona pale su više od dva odsto.

Tehnika je bila svijetla tačka na tržištu. Hewlett Packard Enterprise napredovao više od šet odsto nakon nadogradnje od Barclaysa, navodeći snažnu potražnju za podatkovnim centrima vještačke inteligencije kao pozitivan katalizator. Proizvođač čipova Nvidia dodao je 2,2 odsto, čime je svoju tržišnu kapitalizaciju prešao granicu od tri triliona USD.

Sva tri prosjeka na putu su za pozitivan septembar, iako strahovi od usporavanja privrede još postoje nakon prošlosedmičnog smanjenja stopa od Federalnih rezervi. Potez centralne banke na kamatne stope do sada je pomogao S&P 500 da prkosi onome što je obično slab septembar.

“Ovo je u skladu s istorijom: dionice su imale dobre rezultate u razdobljima kada je Fed popuštao dok je američka privreda još u porastu”, napisala je u srijedu glavna direktorica za investicije UBS-a za globalno upravljanje bogatstvom, Solita Marcelli.

Sada kada je centralna banka počela snižavati kamatne stope, privreda postaje sve veći fokus za ulagače.

Što se tiče podataka, prodaja novih domova pala je 4,7 odsto u avgustu na 716.000, u odnosu na revidirano očitavanje u julu od 751.000. Ulagači će takođe gledati prema sedmičnim zahtjevima za nezaposlene u četvrtak.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije