fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDow Jones dostigao rekordni nivo

Dow Jones dostigao rekordni nivo

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Dow Jones je u srijedu na Wall Streetu dostigao rekordni nivo, jer je Kongres konačno prihvatio novi paket fiskalnih podsticaja, a splasnula su i strahovanja od jačanja inflacije.

Dow Jones je skočio 1,46 odsto na rekordnih 32.297 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,6 odsto na 3.898 bodova. Nasdaq je oslabio 0,04 odsto na 13.068 bodova, prenosi Hrportfolio.

Rast Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuje se nastavku rotacije na tržištu iz tehnološkog sektora, koji je prošle godine predvodio po rastu, u sektore koji bi trebalo da imaju najviše koristi od novih podsticajnih mjera i oporavka ekonomije od koronakrize.

Naime, Predstavnički dom Kongresa prihvatio je konačni paket fiskalnih podsticaja vrijedan 1,9 biliona USD. Taj paket, drugi od izbijanja koronakrize, između ostalog uključuje 400 milijardi USD kako bi veći dio Amerikanaca primio 1,4 biliona USD pomoći, 350 milijardi za pomoć saveznim i lokalnim vlastima, kao i veća izdvajanja za program vakcinisanja.

Zahvaljujući tome, ulagači prodaju dionice tehnoloških kompanija, koje su dostigle vrlo visoke nivoe, a kupuju dionice u sektorima, kao što su finansijski, energetski i industrijski, koji bi trebalo brže da se oporave kada se ekonomija otvori.

I dok je Dow Jones dostigao najviši nivo u istoriji, Nasdaq je oslabio jer su pale cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com, Microsoft, Facebook i Tesla.

Pozitivno je na tržište uticao i pad prinosa na američke državne obveznice.

Posljednjih sedmica su prinosi dostigli najviše nivoe u godini, jer ulagači očekuju ubrzanje oporavka ekonomije, a time i jačanje inflacije, što je pritiskalo tržište dionica.

Početkom sedmice prinosi na desetogodišnje državne obveznice kretali su se oko 1,61 odsto, dok su u srijedu pali na 1,51 odsto.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,71 odsto na 14.540 bodova, a pariski CAC 1,11 odsto na 5.990 bodova. Londonski FTSE oslabio je 0,07 odsto na 6.725 bodova.

Najčitanije

cedis

U utorak isključenja u više gradova

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 7. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati: Podgorica           -...