fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDow indeks porastao

Dow indeks porastao

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones indeks dostigao novi rekord, dok su S&P 500 i Nasdaq ostali gotovo nepromijenjeni, nakon novih podataka koji su pokazali da američka ekonomija stabilno raste.

Dow Jones ojačao je 0,37 odsto na 43.239 bodova, a Nasdaq indeks 0,04 odsto na 18.373 poena. S&P 500 oslabio je neznatno na 5.841 bod.

U fokusu ulagača bio je podatak da je potrošnja u maloprodaji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u septembru porasla 0,4 odsto, nešto više nego što se očekivalo, prenosi Hina.

To, kao i podatak o neočekivanom padu broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice, pokazuje da najveća svjetska privreda stabilno raste.

Ti podaci učvrstili su uvjerenje ulagača da će ekonomija izbjeći recesiju, ali i da američka centralna banka neće nastaviti s oštrim smanjenjem kamatnih stopa, nakon što ih je nedavno srezala za agresivnih 0,5 procentnih poena.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Najviše su porasle cijene dionica u sektoru proizvođača čipova, nakon što je kompanija Taiwan Semiconductor Manufacturing objavila bolje nego što se očekivalo rezultate za prethodno tromjesečje i povećala procjena poslovanja u tekućem.

Cijena dionice te tajvanske kompanije skočila je gotovo deset odsto, a pritom su porasle i cijene ostalih proizvođača čipova, uključujući Nvidiju.

No, većina od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa zabilježila je pad, pri čemu su najviše pale cijene dionica u uslužnom i nekretninskom sektoru, više od 0,7 odsto.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle, nakon što je Evropska centralna banka (ECB) već treći put ove godine smanjila kamatne stope 0,25 procentnih poena.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,67 odsto na 8.385 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,77 odsto na 19.583 poena, a pariski CAC 1,22 odsto na 7.583 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije