fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDoprinos održivom ekonomskom razvoju Crne Gore

Doprinos održivom ekonomskom razvoju Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Grupa AFD – Francuska agencija za razvoj, kako je saopšteno, radi sa Investiciono-razvojnim fondom na razvoju palete zelenih i održivih finansijskih proizvoda, u cilju doprinosa održivom ekonomskom razvoju Crne Gore u okviru njenog puta integracije u Evropsku uniju.

Direktor Regionalne kancelarije Grupe AFD za Zapadni Balkan, Dominique Hautbergue, kazao je da je partnerstvo uspostavljeno između IRF-a i AFD-a materijalizovano 21. aprila prošle godine, potpisivanjem kreditne linije od 50 miliona EUR, koja je praćena i tehničkom pomoći od 400 hiljada EUR sa ciljem da se promovišu klimatske investicije malih i srednjih preduzeća i crnogorskih opština.

“Ovaj strukturni projekat učestvuje na taj način u implementaciji Zelene agende za Zapadni Balkan, za koju je IRF ključni akter. Program koji je podržala AFD uključuje kombinaciju aktivnosti posvećenih klimatskim promjenama i smanjenju socijalne i teritorijalne nejednakosti, dajući tako svoj doprinos pojavi i porastu projekata koji podržavaju održivi post-kovid privredni oporavak u najosjetljivijim područjima u zemlji”, rekao je Hautbergue Glasniku Privredne komore (PKCG).

Taj program uključuje i uravnoteženi teritorijalni razvoj, zahvaljujući specifičnim mehanizmima podrške namjenjenim preduzetnicima iz relevantnih područja. U okviru te inicijative, AFD radi zajedno sa IRF-om na razvoju i komercijalizaciji palete zelenih i održivih finansijskih proizvoda, sa specifičnim ciljem da se doprinese inkluzivnom i održivom ekonomskom razvoju Crne Gore u okviru njenog puta integracije u Evropsku uniju.

Hautbergue je, komentarišući zalaganje Crne Gore da razvoj u budućnosti zasniva na održivoj, zelenoj i cirkularnoj ekonomiji, kazao da AFD pozdravlja i podržava ambicije Crne Gore za razvoj zelene i održive ekonomije.

“Crna Gora se 2015. godine priključila državama potpisnicama Pariskog sporazuma i dostavila svoj predviđeni i na nacionalnom nivou utvrđen doprinos (INDC) Sporazumu koji predviđa smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 30 odsto u periodu između 1990. i 2030. godine”, kazao je Hautbergue.

Kandidat za ulazak u Evropsku uniju od 2008. godine (zvanično potvrđeno 2010), Crna Gora je zemlja koja je, kako je rekao, ostvarila najveći napredak u implementaciji pravnih tekovina Evropske unije: pregovori o poglavlju 27 Životna sredina zvanično su započeli u decembru 2018. godine, a u svom posljednjem izvještaju o napredovanju iz prošle godine, Evropska komisija ocjenjuje da je Crna Gora ostvarila određeni nivo priprema za ovu oblast.

“U nastavku ovog snažnog angažmana koji je prihvatila crnogorska Vlada, mi podržavamo ovaj put tako što u kreditnu liniju implementiranu preko IRF-a, uključujemo značajan dio koji se odnosi na klimu. Svrha ove kreditne linije postaje tako finansiranje projekata koji treba da povećaju energetsku efikasnost sistema i objekata, da razviju izvore obnovljive energije, ali takođe i da finansiraju projekte u oblasti održive poljoprivrede i održivog turizma”, naveo je Hautbergue.

On je, na pitanje koje aktivnosti AFD planira na području Zapadnog Balkana tokom ove godine, sa akcentom na Crnu Goru, odgovorio da će se napori agencije koncentrisati posebno na nastavak geografskog razvoja, na implementaciju i konsolidaciju dogovorenih finansiranja i kreditne linije koja je razvijena u saradnji sa IRF-om, i najzad na jačanje podrške koju treba pružiti vlastima u okviru Zelene agende za Zapadni Balkan.

“Početak ove godine biće takođe obilježen uvođenjem strategije Pametni gradovi u Podgorici u okviru istoimenog projekta, Pametni gradovi, koji finansira naša Grupa”, dodao je Hautbergue.

AFD je zastupljen, relativno od skoro, i na području Zapadnog Balkana.

“AFD je 2018. godine dobio mandat od Francuske za mogućnost intervencije u zemljama Zapadnog Balkana, čiji je precizni cilj da se podrži njihovo približavanje standardima EU, kao i da se tranzicija integriše u utvrđene puteve održivog razvoja kroz poštovanje Pariskog sporazuma o klimi.

Jedna regionalna kancelarija koja je preuzela nadležnost za svih šest zemalja ove regije, otvorena je 2019. godine u Beogradu, dok je u oktobru prošle godine u Tirani otvorena jedna filijala”, podsjetio je Hautbergue.

Od tog datuma, Agencija je uspjela, zahvaljujući aktivnom radu svojih saradnika, da implementira i pokrene dijalog javnih politika u sektoru mobilnosti, klime, jednakosti polova, kulture, zelenog finansiranja, kao i gradske infrastrukture, posebno zahvaljujući jednom dinamičnom partnerstvu sa drugim aktivnim finansijerima u regionu, kao što su Svjetska banka, Grupacija KfW ili Evropska banka za obnovu i razvoj.

“Od 2019. godine (izvan subvencija), planirali smo investicije od oko 450 miliona EUR, a šest projekata već je pokrenuto, u vrijednosti od 325 miliona EUR, s tim što naše napredovanje karakteriše uključivanje jedne nove zemlje godišnje. To je najprije bila Albanija od 2019, pa Crna Gora od 2020. i Srbija od prošle godine”, naveo je Hautbergue i dodao da bi se širenje aktivnosti na Sjevernu Makedoniju i/ili na Kosovo moralo nastaviti u ovoj godini.

AFD sprovodi takođe regionalne akcije koje su korisne za svih šest zemalja Balkana, kao što je na primjer projekat nazvan Pametni gradovi kojim su pokriveni Skoplje, Tirana, Priština i Podgorica, ili projekat RISE (Regionalni inkubator za socijalno preduzetništvo), zamišljen kao podrška mladim socijalnim preduzetnicima.

AFD je finansijska institucija, u potpunosti javna, koja već 80 godina implementira politiku razvoja i međunarodne solidarnosti francuske Vlade. AFD je danas prisutna na pet kontinenata gdje finansira i podržava više od četiri hiljade razvojnih projekata u 115 zemalja.

AFD raspolaže mrežom od 85 agencija i 17 regionalnih direkcija u svijetu, a bazira svoju aktivnost na širokoj platformi raznovrsnih finansijskih alata uključujući naročito zajmove, subvencije, finansiranje organizacija civilnog društva, kao i garancije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije