fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDonijeli tehničko uputstvo za državne zapise

Donijeli tehničko uputstvo za državne zapise

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija donijelo je tehničko uputstvo o postupku emisije i načinu prodaje državnih zapisa.

Uputstvom se propisuje postupak emisije i način prodaje državnih zapisa koje emituje Crna Gora kao kratkoročne dužničke hartije od vrijednosti, radi finansiranja budžetskog gotovinskog deficita i obezbjeđivanja likvidnosti na način utvrđen Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

“Državni zapisi registruju se kod Centralnog klirinškog depozitarnog društva (CKDD). U postupku registracije, CKDD državnim zapisima dodjeljuje međunarodni jedinstveni identifikacioni broj”, objašnjeno je u dokumentu objavljenom u četvrtak na sajtu Ministarstva.

Prodati državni zapisi se nakon registracije kod CKKD-a, evidentiraju i kod Montenegroberze, u cilju kontinuirane sekundarne trgovine na berzi.
U dokumentu je objašnjen i način prodaje državnih zapisa, koji se primarno prodaju kao diskontne hartije od vrijednosti, putem aukcije.
Aukcija državnih zapisa vrši se primjenom metoda jedinstvene ili višestruke diskontne stope.

“Ako se aukcija državnih zapisa vrši metodom jedinstvene diskontne stope, Ministarstvo finansija u postupku prihvatanja ponuda određuje najvišu prihvaćenu diskontnu stopu koja će predstavljati jedinstvenu diskontnu stopu po kojoj će se prihvatati sve ponude”, navodi se u dokumentu.

Ako se aukcija državnih zapisa vrši metodom višestruke diskontne stope, Ministarstvo finansija u postupku prihvatanja ponuda određuje najvišu prihvaćenu diskontnu stopu koja će predstavljati najvišu diskontnu stopu do koje će se prihvatati ponude.

Aukcija državnih zapisa može se vršiti i primjenom kombinacije metoda jedinstvene i višestruke diskontne stope.

Ponude mogu biti konkurentne i/ili nekonkurentne.

„Konkurentne ponude se obavezno izražavaju brojem državnih zapisa koji se namjeravaju kupiti, sa navođenjem diskontne stope na godišnjem nivou, sa dva decimalna mjesta, dok su nekonkurentne one sa ponuđenim brojem državnih zapisa koji se namjeravaju kupiti, bez navođenja diskontne stope“, navodi se u dokumentu.

Kada je u pitanju trgovina državnim zapisima na sekundarnom tržištu, ona se može obavljati na berzi i vanberzanski.

“Berzanska trgovina državnim zapisima na sekundarnom tržištu vrši se u skladu sa propisima kojima se uređuje trgovanje drugim hartijama od vrijednosti na berzi, dok se vanberzanska vrši zaključenjem pisanog ugovora između prodavca i kupca državnih zapisa”, dodaje se u dokumentu.

U posebnom odjeljku opisan je i otkup državnih zapisa.

Vlada je na sjednici početkom novembra usvojila Informaciju o emisiji državnih zapisa, u cilju obezbjeđivanja dijela nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za ovu godinu i stvaranja fiskalne rezerve. Država će se zadužiti do 70 miliona EUR emitovanjem državnih zapisa, sa rokom dospijeća do pola godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...