fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDo srijede stiže jedan trajekt

Do srijede stiže jedan trajekt

Tivat, (MINA-BUSINESS) – Trajekt koji je u Hrvatskoj kupilo preduzeće Morsko dobro do srijede će stići u Crnu Goru, a nakon toga još jedan, najavio je predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović.

“Do srijede u Crnu Goru stiže trajekt koji je kupilo Morsko dobro u Hrvatskoj. Može da opsluži preko 60 automobila. Narednih dana, prema najavama iz Morskog dobra, stići će još jedno plovilo. Do sezone će morati da se kompletira čitava flota, jer je tada najveća frekvencija saobraćaja i tada će morati da bude u upotrebi bar šest plovila”, kazao je Komnenović u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

On je najavio i da će u četvrtak u Skupštini Crne Gore biti održan Anketni odbor posvećen Pomorskom saobraćaju i pripremi turističke sezone. Očekuje se, kako je dodao, da sjednici prisustvuje i premijer Dritan Abazović, prenosi portal RTCG.

“Mi smo tokom vikenda bili u Lepetanima sa direktorom Morskog dobra Mladenom Mikejeljem. Mislim da će biti uključena i Mornarica vojske Crne Gore, koja će dati određene kapacitete za radionicu. U pregovorima smo i da se nađe prostor za administrativne poslove Morskom dobru, koji će u narednom periodu obavljati tu odgovornu i zahtjevnu djelatnost”, kazao je Komnenović.

On je objasnio i da ne vidi nikakve prepreke zašto te poslove ne bi mogla da obavlja država uz pomoć lokalnih samouprava Herceg Novog i Tivta.

Komnenović je istakao da je u proteklom periodu bio ugrožen javni interes jer, kako je kazao, mještani Kamenara i Lepetana nijesu bili zadovoljni tom vrstom usluge, ali ni saradnjom sa Pomorskim saobraćajem.

“Kao prvo buka, a kao drugo izostajanje dogovora i komunikacije sa rukovodstvom Pomorskog saobraćaja koje je izbjegavalo da stupi u kontakt sa mještanima i izađe u susret njihovim zahtjevima. Poznato je da su opštine Tivat i Herceg Novi naknade za odvoz smeća morale sudski naplaćivati od Pomorskog saobraćaja, koji nije želio redovno da plaća tu vrstu usluge”, rekao je Komnenović.

On je dodao i da se nada da će odmah nakon nabavke plovila iz Hrvatske uslijediti nabavka plovila koje će biti novijeg datuma, tako da će, kako je kazao, taj dio problema biti riješen u predstojećoj turističkoj sezoni.

“To je veliki izazov, jer će, prema najavama, ovogodišnja turistička sezona biti jedna od uspješnijih, jer ogromno interesovanje vlada za našu destinaciju”, poručio je Komnenović.

Komnenović je rekao i da je ubijeđen da će funkcionisanje trajektnog prelaza biti riješeno bolje i efikasnije nego je to bilo do sada.

On je kazao i da se već vode pregovori sa oko 70 zaposlenih u Pomorskom saobraćaju koje Morsko dobro planira da angažuje.

Komnenović je istakao da će u budućnosti, prije raspisivanja koncesionog akta, opštine Herceg Novi i Tivat insistirati da te dvije lokalne samouprave budu uključene u upravljačku strukturu i podjelu dobiti od te djelatnosti.

“To je jedini način na koji će bar donekle biti zadovoljen javni interes”, kazao je Komnenović.

Pitanje cijena je, kako je objasnio, pitanje za Morsko dobro.

“Ono što je dogovoreno i sigurno je da će benefite imati i građani Herceg Novog i Tivta, jer će im biti umanjene cijene”, zaključio je Komnenović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije