fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDo sada ubrano i plasirano 600 tona kardinala

Do sada ubrano i plasirano 600 tona kardinala

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Plantaže do sada je ubrala i plasirala na tržište 600 tona kardinala, njihove dominantne sorte stonog grožđa, saopštio je direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje u preduzeću, Dušan Kankaraš.

On je Pobjedi kazao da je berba kardinala počela 16. jula, dok će vinskog grožđa, odnosno njihove glavne sorte vranca, najvjerovatnije početi u zadnjoj sedmici avgusta.

U Plantažama se nadaju da će se do tada popraviti epidemiološka situacija u regionu i otvoriti granica sa Srbijom, kako bi mogli doći sezonski radnici.

Kankaraš je poručio da vinograd sigurno neće ostati neobran i da će uz pomoć kombajna i, ako bude trebalo svih zaposlenih, pa i čak i predstavnika menadžmenta, biti u potpunosti obran.

“U planu je da ove godine uberemo oko 1,6 miliona kilograma kardinala, a računajući i druge sorte očekujemo ukupno 1,8 miliona kilograma stonog grožđa”, rekao je Kankaraš.

U Plantažama ove godine očekuju veće prihode od stonog grožđa nego prošle.

“Komercijala svu količinu grožđa koju dnevno uberemo proda. Početna cijena kardinala je bila oko 1,5 EUR, sad se cijena kreće oko jednog EUR”, naveo je Kankaraš.

On je dodao da se stono grožđe, pored domaćeg, plasira na tržišta Srbije i Slovenije.

“Da je turistička sezona u Crnoj Gori bolja, više grožđa bi išlo na crnogorsko tržište. Dnevno se ubere od 30 do 35 tona grožđa, što se proda, tako da za sad nemamo problema sa plasmanom”, saopštio je Kankaraš.

Prema njegovim riječima, ovogodišnji kvalitet stonog grožđa je izvanredan, a berba će trajati još mjesec i po.

“Vremenski uslovi za stono grožđe su bili puno bolji nego prošle godine. Bobice i grozdovi su krupni, grožđe je potpuno zdravo i znatno ga je lakše prodati”, naveo je Kankaraš.

On smatra da je ove godine i kiša pala u pravo vrijeme.

“Dobili smo prije nekoliko dana 80 litara kiše po kvadratu, što je i uz naše navodnjavanje jedna od mjera koja je idealna”, rekao je Kankaraš.

On je dodao da se pod stonim grožđem nalazi 137 hektara, a da su agrotehničke mjere urađene na vrijeme iako su Plantaže ove godine imale “hronični nedostatak radnika” zbog pandemije Covida-19.

“Sve agrotehničke operacije završene su u rokovima i na vrijeme, a nedostatak radnika smo nadomjestili tako što su praktično svi zaposleni iz naše kompanije, bez obzira na funkciju, bili zaduženi za ‘zelene operacije’ i uspjeli smo da sačuvamo grožđe do današnjeg dana”, saopštio je Kankaraš.

Prema njegovim riječima, posljednjih godina je sve evidentniji problem nedostatka sezonske radne snage, ne samo u Plantažama, nego i u agrosektoru regiona i EU.

Zbog toga su, kako je kazao Kankaraš, stalno zaposleni u Plantažama inženjeri, tehničari, ljudi iz direkcije, administracija i direktori sektora bili anagažovani na terenu na fizičkim poslovima.

“Mi smo završili sve ‘zelene operacije’ u vinogradima na površini od 300 hektara. To su poslovi lačenje, pljetva, proturanje, a kad je bilo manjka radnika za breskvu, mi smo se i tada uključili i obrali smo 40 tona. Prošle godine smo isto zbog nedostatka radnika na rezidbi orezali 250 hektara”, naveo je Kankaraš.

On je dodao da su na tim poslovima bili angažovani praktično svi radnici, na čelu sa izvršnom direktoricom kompanije, Vericom Maraš.

“Maraš je radila i bila uključena u sve te ‘zelene operacije’ i dva mjeseca smo svako jutro ustajali u četiri i po, radili na Ćemovskom polju i taj posao završavali do deset sati, a kasnije smo nastavljali da radimo naše poslove”, saopštio je Kankaraš.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...