fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDirektorske zarade ne zavise od poslovnih rezultata

Direktorske zarade ne zavise od poslovnih rezultata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zarade izvršnih direktora u preduzećima u državnom ili većinskom državnom vlasništvu ne zavise od uspješnosti poslovanja, tako da ni u slučaju lošijih rezultata nije predviđeno njihovo smanjenje, saopštili su predstavnici tih kompanija.

Pobjeda je o načinu utvrđivanja zarada izvršnog direktora razgovarala sa predstavnicima Montenegro Airlinesa (MA), Crnogorske i Barske plovidbe, Željezničkog prevoza (ŽPCG), Montecarga i Monteputa. Od tih šest kompanija, pet posluje sa gubicima, dok je samo Monteput prošlu godinu završio pozitivnim rezultatom.

Iz Ministarstva finansija su objasnili da se koeficijenti zarada zaposlenih u tim preduzećima utvrđuju kolektivnim ugovorom ili drugim aktom, dok se za rukovodioce definiše u okviru grupe poslova B, C i D, a ne više od podgrupe B9, čiji koeficijent iznosi 20,75.

Iz tog Vladinog resora su podsjetili da Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru predviđa izuzeće od njegove primjene za preduzeća koja ostvaruju dobit u poslovanju i uredno izmiruje sve obaveze.

“Preduzeća koja nijesu izuzeta, a prethodnu godinu su završila gubitkom, dužna su da smanje ukupan fond zarada deset odsto u prvoj godini i dodatno pet odsto u narednoj”, saopštili su iz Ministarstva.

Iz MA su kazali da se visina i obračun zarada izvršnog direktora utvrđuje odlukom Odbora direktora, koja je vezana za prosječnu zaradu u preduzeću. Sa izvršnim direktorom se zaključuje ugovor o radu, kojim su regulisana njegova prava, obaveze i odgovornosti, kao i uslovi za prestanak funkcije.

„Plata je definisana u preciznom odnosu i iznosi 3,5 prosječne neto zarade u kompaniji za prethodnu godinu“, naveli su iz MA, ali nijesu precizirali kolika je zarada novog izvšnog direktora Vlastimira Ristića.

Predstavnici Crnogorske plovidbe kazali su da je plata izvršnog direktora, Sloba Pajovića, kao i svih zaposlenih u kompaniji određena kolektivnim ugovorom, u okviru kojeg su utvrđeni koeficijenti za zarade shodno zakonu.

Iz kompanije su saopštili da zarada izvršnog direktora ne zavisi od uspješnosti poslovanja kompanije, kao i da o eventualnom smanjenju ili povećanju plate može odlučiti Odbor direktora kroz izmjene i dopune kolektivnog ugovora.

Oni su dodali da je posljednja isplaćena zarada Pajoviću za april bila 1,39 hiljhada EUR.

Iz Barske plovidbe su saopštili da se visina zarade izvršnog direktora definiše ugovorom o pravima, obavezama i odgovornostima, koji se zaključuje između njega i Odbora direktora.

“Visina plate izvršnog direktora je definisana ugovorom na iznos od 2,7 prosječnih zarada kompanije za prethodnu godinu. Zaradu određuje Odbor direktora”, rekli su iz barske kompanije i dodali da osnovna plata izvršnog direktora, Tihomira Mirkovića, iznosi 950 EUR, uz minuli rad od 215 EUR.

Zarada izvršnog direktora ŽPCG definisana je, kako su kazali iz kompanije, kao dvije prosječne zarade u državi za predhodnu godinu.

“To u neto iznosu čini 1,04 hiljade EUR, dok su ukupna mjesečna primanja izvršnog direktora 1,35 hiljada EUR”, precizirali su iz ŽPCG-a.

Predstavnici Montecarga, koji se bavi željezničkim robnim prevozom, saopštili su da je visina zarade izvršnog direktora u kompaniji utvrđena primjenom Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, a da odluku o njenoj visini donosi Odbor direktora.

Oni su dodali da sa izvršnim direktorom Muradifom Grbovićem nije potpisan poseban menadžerski ugovor, kao i da je visina njegove zarade ostala na nivou iz 2017. godine, kada su ostvareni rekordni rezultati u poslovanju.

Grbović je Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), koja objavljuje uredno dostavljene imovinske kartone svih funkcionera, prošle godine prijavio mjesečnu zaradu od 1,29 hiljada EUR.

Predstavnici Monteputa, koji gazduje tunelom Sozina, naveli su da se zarada njihovog izvršnog direktora Jonuza Mujevića utvrđuje u fiksnom iznosu ugovorom o radu.

Oni su objasnili da njegova osnovna neto zarada iznosi 1,7 hiljada EUR, a kada se taj iznos uveća po osnovu godina radnog staža i startnog dijela zarade, koji uključuje regres i topli obrok, Mujevićeva neto zarada iznosi 2,29 hiljada EUR.

Najčitanije

Pobjede Otrant-Olimpika i Bokelja

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Otrant-Olimpika i Bokelja ostvarili su pobjede u 33. kolu Druge...