fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDigitalna transformacija strateški prioritet

Digitalna transformacija strateški prioritet

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pred novom vladom je puno izazova zbog globalne ekonomske situacije izazvane pandemijom koronavirusa, a digitalna transformacija države mora biti strateški prioritet, saopštili su predstavnici Savjeta stranih investitora (SSI) i Američke privredne komore (AmCham).

“Očekujemo da sa nama iz poslovne zajednice vlada nastavi unapređenje poslovnog ambijenta i strukturnih reformi”, rekli su Pobjedi iz SSI i AmCham-a.

Iz SSI su poručili da njihove članice neće omesti padnemija koronavirusa da do 2022. investiraju 1,5 milijardi EUR u Crnu Goru.

“Članice SSI nastavljaju sa ulaganjem u Crnu Goru i sa realizacijom planiranih investicija. Pandemija nije poremetila naše planove, da, kao što je ranije najavljeno, u periodu od ove do 2022. godine članice SSI ulože okvirno 1,5 milijardi EUR”, rekli su iz Savjeta.

Oni su dodali da će te investicije biti realizovane u sektorima turizma, energetike, elektronskih komunikacija i osiguranja.

Iz SSI su podsjetili da su u prethodnom periodu u saradnji sa Vladom pokrenuli brojne procese koji se tiču unapređenja poslovnog ambijenta, posebno regulatornog okvira.

“Započeli smo razgovore oko formiranja digitalne koalicije, u saradnji sa našim partnerima iz AmCham-a, Privredne komore (PKCG) i Asocijacije menadžera, imajući u vidu da digitalna transformacija poslovnih procesa u javnoj upravi predstavlja ključ unapređenja poslovnog ambijenta. Zato je od posebnog značaja donošenje Strategije digitalne transformacije, u čijoj pripremi učestvuje i naš predstavnik”, naveli su iz SSI.

Na pitanje da li u kontekstu promjene vlasti u Crnoj Gori očekuju promjenu poslovnog ambijenta, iz SSI su kazali da je pred novom vladom puno izazova.

“Pred novom vladom je puno izazova, imajući u vidu globalnu ekonomsku situaciju usljed pandemije koronavirusa. Naša očekivanja su da ova vlada, zajedno sa nama iz poslovne zajednice, nastavi aktivnosti na planu unapređenja poslovnog ambijenta i strukturnih reformi”, rekli su iz SSI.

Oni su podsjetili da SSI učestvuje u radu Savjeta za konkurentnost kao glavnog savjetodavnog tijela u oblasti unapređenja poslovnog ambijenta.

“Kao vrlo aktivni članovi, u prethodnom periodu bili smo usmjereni na obezbjeđivanje implementacije preporuka koje naši članovi dostavljaju putem Bijele knjige, kao i kroz rad naših komiteta. Reforme poslovnog okruženja u Crnoj Gori moraju se efikasnije sprovoditi kako bi se stvorila povoljna poslovna klima i omogućilo da se crnogorska ekonomija brže razvija i oporavlja”, ocijenili su iz SSI.

Oni navode da sektor informacionih i komunikacionih tehnologija predstavlja rastući potencijal za Crnu Goru i ICT rješenja kao preduslov za dalji razvoj u svim sektorima.

“I ova situacija sa pandemijom je to pokazala. Zato digitalizaciju vidimo kao zajedničku odgovornost javnog i privatnog sektora kako bi se stvorio razuman i pametan okvir koji će omogućiti digitalnu transformaciju u cilju poboljšanja efikasnosti administracije”, kazali su iz SSI.

Oni smatraju da u narednom periodu treba donositi hrabre i odgovorne odluke.

“Pred novom vladom je puno izazova, imajući u vidu da je situacija sa pandemijom uticala na promjene poslovnih politika, a na globalnom nivou na pad ekonomske aktivnosti u sektorima turizma, saobraćaja i energetike, a sa druge strane podstakla je razvoj ICT sektora”, rekli su predstavnici SSI.

Oni su poručili da u narednom periodu treba donositi hrabre, odgovorne odluke koje će stimulisati razvoj ekonomije u svim sektorima.

Iz AmCham-a su kazali da, kao i do sada, i dalje zagovaraju i očekuju kontinuiranu saradnju poslovne zajednice i donosilaca odluka, kao i blagovremeno uključivanje u proces izrade zakona i drugih propisa od značaja za poslovni ambijent.

“Smatramo da transparentan i predvidljiv poslovni ambijent, zasnovan na vladavini prava, predstavlja preduslov privlačenja investitora sa razvijenih tržišta, koji su navikli na ove standarde, i na tim osnovama treba nastaviti sa daljim unapređenjem poslovnog okruženja u Crnoj Gori. Značaj stranih direktnih investicija iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ali i razvijenih zapadnoevropskih zemalja, veoma je velik za našu ekonomiju i društvo”, saopštili su AmCham.

Oni su poručili da će, u tom kontekstu, znanje i iskustvo, kao i sistem vrijednosti koji investitori iz tih zemalja donose sa sobom pomoći da se Crna Gora razvija, usvaja savremene standarde poslovanja i bude konkurentnija na globalnom tržištu.

U AmChamu smatraju da digitalna transformacija države mora biti strateški prioritet.

“Ključ razvoja procesa digitalne transformacije leži upravo u koordinisanoj saradnji države, privrede, akademske i naučne zajednice “, poručili su iz AmCham-a.

Najčitanije

Filip Adzic, Katrin de Bol

Adžić: Zahvalni na podršci EUROPOL-a

Podgorica, (MINA) – Crna Gora nastavlja da razvija partnerstvo sa svim bezbjednosnim organizacijama i...