fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDekorativna rasvjeta na mostu Moračica

Dekorativna rasvjeta na mostu Moračica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Najimpozantniji objekat budućeg auto-puta most Moračica, tokom noći će biti prava turistička atrakcija jer će na njemu biti postavljena posebna, dekorativna rasvjeta.

Od svih objekata na prvoj dionici auto-puta most Moračica, definitivno privlači najviše pažnje prolaznicima. Riječ je najkompleksnijem objektu budućeg autoputa, koji je građen više od tri godine, prenose Dnevne novine.

Središnji stub Moračice visok je više od 160 metara, a most je dugačak nepuni kilometar.

Konačno, kolovozna konstrukcija sa stubovima je spojena u septembru prošle godine i od tada je počelo opremanje mosta.

Takođe, nakon dvije godine, koliko je prošlo od kako je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo Ministarstvu saobraćaja građevinsku dozvolu za postavljanje dekorativne rasvjete, ona će, napokon, uskoro i biti postavljena.

Na svaki od pet stubova, kao i ispod mosta biće postavljena dekorativna rasvjeta, koja će, ovaj simbol auto-puta, učiniti još impozantnijim u mraku.

To će bez sumnje tako i biti, s obzirom na to da se Moračica nalazi u nenaseljenom dijelu Podgorice, tik uz kanjon Morače.

Kada je u pitanju stepen završenosti radova na auto-putu, on je oko 90 odsto.

Prioritetna dionica Smokovac-Uvač-Mateševo, auto-puta Bar-Boljare, duga je 41 kilometar i sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca auto-put u Mateševu dolazi na preko 1,1 hiljadu metara.

Prosječni dnevni, odnosno godišnji saobraćaj na postojećim putevima od Bara do granice sa Srbijom na pojedinim dionicama kreće se od 5,1 hiljadu do 8,3 hiljade vozila sa izraženim sezonskim godišnjim intenzitetom koji dostiže i do 20 hiljada vozila.

Izgradnja prve dionice auto-puta će koštati 809,6 miliona EUR.

Od tog iznosa, 85 odsto odnosno 688,16 miliona EUR će obezbijediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto odnosno 121,44 miliona EUR je učešće države Crne Gore.

Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva odsto.

Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije, pokazala je socio ekonomska analiza tog projekta.

Najčitanije

Olimpijakos pobjednik Lige konferencija

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobjednici su Lige konferencije. Olimpijakos je večeras u Atini, u...