fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDanas isplata pomoći penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja

Danas isplata pomoći penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Penzionerima sa najnižom penzijom i korisnicima materijalnog obezbjeđenja počeće danas isplata novca u okviru pomoći koju je Evropska unija (EU) obezbijedila Crnoj Gori.

Ministar rada i socijalnog staranja, Admir Adrović, je na sjednici Vlade u četvrtak kazao da su se stekli uslovi za realizaciju isplate iz paketa pomoći EU, u ukupnom iznosu od 27 miliona EUR, u cilju prevalizaženja energetske krize i pomoći socijalno ugroženim kategorijama.

„Definisana je okvirna struktura potrošnje za prevazilaženje energetske krize koja je obuhvatila pomoć penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja od 8,5 miliona EUR“, rekao je Adrović.

On je naveo da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja realizovati isplatu korisnicima materijalnog obezbjeđenja i materijalnog obezbjeđenja boraca iz sredstva opredijeljenih Zakonom o budžetu za ovu godinu, preko Pošte u vanrednom terminu.

„Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) će izvršiti uplatu korisnicima najniže penzije i privremene naknnade iz sredstava opredijeljenih Fondu PIO na način na koji se isplaćuju penzije u vanrednom terminu“, dodao je Adrović.

Paketom od 150 EUR obuhvaćeno je 40,34 hiljade korisnika najniže penzije, za šta je bilo potrebno isplatiti oko 6,05 miliona EUR, dok je za 104 korisnika privremene naknade izdvojeno 15,6 hiljada EUR.

Za 446 korisnika materijalnog obezbjeđenja boraca potrebno je 66,9 hiljada EUR, a po 350 EUR će dobiti 6,27 hiljada korisnika materijalnog obezbjeđenja, za šta je potrebno 2,2 miliona.

Ukupna pomoć EU iznosi 30 miliona EUR, od čega je prva tranša od 27 miliona EUR uplaćena 23. marta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije