fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDamjanović: Racionalizacija troškova bez smanjenja plata i penzija

Damjanović: Racionalizacija troškova bez smanjenja plata i penzija

Podgorica, Vašington, (MINA-BUSINESS) – Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka (SB) Crnoj Gori, između ostalog, predlažu mjere zaštite od fiskalnih rizika, uključujući i racionalizaciju troškova, ali to neće pogoditi plate i penzije, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

On je, u intervju za Glas Amerike, kazao da očekuje realizaciju aranžmana sa SB sljedeće godine, a ne isključuje ni mogućnost aranžmana sa MMF-om, u slučaju težih poremećaja u narednom periodu.

Damjanović je prethodnih dana u Vašingtonu prisustvovao jesenjem zasijedanju MMF-a i SB, zajedno sa guvernerom Centralne banke (CBCG) Radojem Žugićem.

Na pitanje šta predlažu te institucije kako bi Crna Gora obezbijedila stabilnost u susret, kako svi najavljuju, teškom periodu, Damjanović je odgovorio da ti predlozi idu od nekih mjera koje se tiču, prije svega, zaštite od fiskalnih rizika, odnosno jedne vrste racionalizacije troškova, tamo gdje je to moguće.

„Naravno, znate da je iznos penzija i zarada u Crnoj Gori ipak nedovoljan da bi se tu moglo nešto raditi. I tu naravno Vlada ne namjerava da radi ništa, bez da stvara prostor za rast zarada i penzija, čim se za to budu stekli uslovi. Već smo dosta odradili i penzije su sada značajno veće. Mislim da minimalne penzije nekako hvataju korak sa minimalnim zaradama. Vidjećemo šta će biti naredne godine“, saopštio je Damjanović.

On je dodao da ti savjeti idu od maksimalnog opreza kod sklapanja budućih finansijskih aranžmana, do vrlo aktivne saradnje i CBCG i Vlade vezano za zajedničke politike.

„Obavijestio sam domaćine o namjeri da se o mogućim aranžmanima pregovara sa bankama koje su u Crnoj Gori. Naša namjera je da prvo sa tim bankama napravimo ozbiljne razgovore. Nadamo se da ćemo dobiti podršku imajući u vidu da je, kako je to istaknuto, nikad bolja godina za banke u Crnoj Gori“, poručio je Damjanović.

On je rekao da se nada da će se naći prostor prvo unutar Crne Gore, u razgovorima sa domaćim finansijskim institucijama, pa i bankama, da se obezbijedi dovoljno sredstava kako bi se zatvorila uspješno ova budžetska godina i stvorila jedna vrsta solidne fiskalne rezerve za početak naredne.

Nakon izrade budžeta za narednu godinu, koji treba da bude predat parlamentu tokom novembra, znaće se da li je i u kojoj mjeri Crnoj Gori potrebna podrška tih institucija.

Na pitanje kako teku razgovori sa domaćim bankama, kada je u pitanju rebalansom predviđeno zaduživanje od 350 miliona, Damjanović je odgovorio da su banke sada u fazi kada šalju ponude.

„Znate da smo iskazali namjeru da jedan dio sredstava obezbijedimo kroz emisiju državnih zapisa, takozvanih kratkoročnih zapisa, na vjerovatno pola godine. Ta emisija nije rađena nekoliko godina i to je dobar način da se prevaziđu problemi likvidnosti. Drugi dio su takozvani direktni bilateralni aranžmani sa bankama u smislu kreditne podrške. Limit koji je parlament odobrio nakon što je Vlada predložila rebalans, jeste nešto što korespondira sa budućom fiskalnom rezervom“, objasnio je Damjanović.

Tu si i tradicionalni partneri banke koje nijesu u Crnoj Gori, ali koje sa njom sarađuju.

„I prema njima će ići pozivi. Nije situacija alarmantna da idemo u aranžmane po svaku cijenu, ali smatram da postoji i potreba da i bankarski sektor u Crnoj Gori doprinese stabilnosti u javnim finansijama i u javnom sektoru, jer i banke dobro znaju da bi se eventualna nestabilnost javnih finansija i u realnom sektora odmah prelila na njih, i tu niko ne bi dobio“, saopštio je Damjanović.

On je, govoreći o finansijskom aranžamanu sa MMF-om, kazao da u ovom trenutku nema potrebe za aranžmanom sa tom finansijskom institucijom, ako se misli na stend baj aranžman.

„U slučaju teških poremećaja na tržištu naredne godine, posebno energenata i hrane, i teških poremećaja na finansijskim tržištima, naravno to ne treba isključiti. Mi smo član i imamo pravo i obavezu da o tome pregovaramo. I druge države regiona su krenule u te pregovore, ali za sada ne vidimo potrebe“, rekao je Damjanović.

On je ranije saopštio da očekuje da će SB dati Crnoj Gori garancije za zaduženje u narednoj godini.

Na pitanje da li su pregovori o tome u toku i šta su uslovi, Damjanović je odgovorio da je to takozvani Development policy loans (DPL).

„To je jedan od mogućih aranžamana i ponuda SB. O tim uslovima sada razgovaramo i mislim da smo manje više zatvorili tu neku konstrukciju. Očekujemo da u narednoj fiskalnoj godini, koja za SB počinje nakon aprila, imamo realizaciju tog aranžmana. On nam ne samo olakšava pitanja finansiranja budžetskih potreba, već daje signal drugim investitorima i bankama da se, imajući i u vidu ispunjavanje dogovora sa SB, stvara prostor da Crna Gora u narednoj godini, neizvjesnoj što se tiče i uslova finansiranje, dođe na optimalan način do neophodnih sredstava“, saopštio je Damjanović.

On je, govoreći o budućim pregovorima sa potencijalnim partnerima, bankama i investitorima, s obzirom na to da će državi nedostajati 500 miliona EUR, poručio da je Crna Gora mala i ranjiva.

„Najmanje što nam treba je narušavanje reputacije po bilo kojem osnovu, a posebno kroz neke sumnjive aranžmane. Dok sam ministar finansija, takvih neće biti“, naveo je Damjanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gore mora da traži nove tehnike i načine, ne samo finansiranja, već i dodatnih prihoda.

„Mislimo da imamo ozbiljnog potencijala, u raznim industrijama u Crnoj Gori, da tokom naredne godine ostvarimo dodatne prihode i da kroz pojedine racionalizacije potrošnje uravnotežimo finansije i stvorimo stabilnu osnovu za jedno dugoročno uravnoteženje naših finansija“, poručio je Damjanović.

Na pitanje kako će zaštititi građane koji trpe najveće posljedice visoke inflacije i velikih cijena energenata, Damjanović je odgovorio da će se, kroz mjere koje već sprovode i one koje se planiraju, fokusirati da štite najranjivije kategorije.

„To su svakako penzioneri u Crnoj Gori, posebno penzioneri sa minimalnim penzijama, to su oni zaista stvarno nezaposleni koji nemaju prihode osim s Biroa, to su naravno i brojni bivši zaposleni u kompanijama koje su u stečaju. Mislim da se priprema jedan ozbiljan set mjera, rano je o tome da pričamo, koji će pratiti predlaganje budžeta, gdje ćemo pokušati da tokom naredne godine mnogo preciznije ciljamo one kategorije gdje to zaista treba“, zaključio je Damjanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije