fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDamjanović pregovara sa OTP-om o zaduženju

Damjanović pregovara sa OTP-om o zaduženju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, otputovaće danas u dvodnevnu posjetu Mađarskoj, tokom koje će sa menadžmentom OTP banke pregovarati o uslovima po kojima bi se Crna Gora mogla zadužiti kod njih do kraja godine, nezvanično je potvrđeno Pobjedi u Vladi.

Damjanović će se u Budimpešti sastati sa glavnim izvršnim direktorom OTP-a Šandorom Čanjijem kako bi pokušao da obezbijedi novac koji nedostaje za finansiranje budžetskih obaveza u ovoj godini i depozite za narednu.

Mađarski OTP vlasnik je Crnogorske komercijalne banke (CKB), najveće banke u Crnoj Gori.

Damjanović je prethodno najavio da će zaduženje, koje je planirano u iznosu do 350 miliona EUR, realizovati na domaćem tržištu, međutim banke koje posluju u Crnoj Gori ne mogu državi pozajmiti više od 150 miliona EUR kroz kreditne aranžmane.

Njihova izloženost prema državi je, kako je Pobjeda već pisala, viša od 900 miliona EUR što, osim kredita Vlade i državnih preduzeća, podrazumijeva i kredite penzionera i zaposlenih u javnom sektoru.

Nije poznato po kojim kamatnim stopama su domaće banke državi ponudile 150 miliona.

Emitovanjem državnih zapisa Damjanović planira da prikupi dodatnih 70 miliona kod domaćih banaka, ali taj iznos treba da im se vrati u roku od šest mjeseci.

Skupština je 28. septembra usvojila drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta i odluku o zaduženju kojom je Vladi omogućeno da se do kraja decembra zaduži do 350 miliona EUR.

Taj novac će, pored ostalog, biti iskorišćen za pokrivanje manjka u kasi Fonda za zdravstvo od 38,6 miliona EUR, Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) 36 miliona, te 28,5 miliona za povećanje plata u zdravstvu i prosvjeti.

Damjanović je više puta od tada kazao da se ne moramo nužno zadužiti 350 miliona, ali i da bi bez zaduženja država ušla u narednu godinu bez novca u trezoru.

“Plan je da se država zaduži na domaćem tržistu, a ako to ne bude moguće, ne isključujem ni strane banke”, rekao je Damjanović krajem septembra.

Damjanović odlazi u zvaničnu posjetu Mađarskoj na poziv tamošnjeg ministra spoljnih poslova i trgovine, Petera Sijarta, a sastaće se i sa mađarskim ministrom ekonomskog razvoja Martonom Nađom.

Kako je najavljeno u platformi za posjetu, koju je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici, ključne teme njihovih sastanaka biće pronalaženje najboljih načina finansiranja za nastavak projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture.

“Uz podsjećanje na dvogodišnju zainteresovanost mađarske Eksim banke za učešće u finansiranju kapitalnih infrastrukturnih projekata, susret će biti pogodna prilika za konkretnije sagledavanje modaliteta saradnje u ovoj oblasti”, navodi se u platformi.

Na sastancima će se analizirati prilike za intenziviranje saradnje kroz projekte u željezničkoj infrastrukturi, poput rekonstrukcije pruge Bar – Beograd, sa mogućim nastavkom do Budimpešte.

Uz Damjanovića, u crnogorskoj delegaciji koja će boraviti u Mađarskoj biće njegova šefica kabineta Slobodanka Burić i načelnica Direkcije za javni dug u Ministarstvu finansija Katarina Živković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije