fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDamjanović: Novu Vladu čeka ozbiljan rad

Damjanović: Novu Vladu čeka ozbiljan rad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nova Vlada će morati da se sa društvenih mreža i reklama baci na ozbiljan i težak rad, saopštio je bivši direktor Uprave prihoda i carina, Aleksandar Damjanović.

On je dodao da se nada da će se i odlazeća i nova administracija uhvatiti ukoštac sa problemima da se obezbijedi redovno snabdijevanje energentima i osnovnim namirnicama.

„Crna Gora je visokouvozna zemlja, iako bi trebalo da je poljoprivredna, što pravi ozbiljne probleme za privredu i građane, pa imamo rekordan rast cijena. Ni prethodna, a ni ova Vlada nijesu uradile ništa po pitanju formiranja robnih rezervi, a sad bi se to pokazalo kao vrlo isplativo i održivo“, rekao je Damjanović u intervjuu Danu.

On je kazao da nije urađeno ništa ni po pitanju rezervi naftnih derivata, shodno obavezi prema Evropskoj energetskoj zajednici i obavezi kao kandidata za EU.

„Cijena nafte je ne tako davno bila na minimumu, i zamislite da smo tada napunili kapacitete u Bijelom Polju, Lipcima i Baru, ne bismo imali ovakve cijene“, naveo je Damjanović.

On smatra da nova administracija mora biti spremna za naredni period, jer su prvo korona, pa onda i rat u Ukrajini poremetili globalne lance snabdijevanja.

„Ne radi se samo o tome koliko će koštati namirnice, odnosno naftni derivati, već hoće li uopšte biti dostupni. Sad nijesmo zaštićeni od tih šokova, a ozbiljna država mora od toga da se zaštiti, pa smo prinuđeni da radimo neke administrativne stvari kako bismo premostili krizu za koju ne znamo koliko će trajati i koji će intenzitet biti“, objasnio je Damjanović.

On je dodao da su nedavno predstavljene mjere o smanjenju akciza na gorivo i poreza na dodatu vrijednost (PDV) na osnovne namirnice iznuđene, te da je neophodno da se napravi model koji će biti efikasan i koji će u budućim poremećajima dati održivost.

„Smanjenje akciza može biti ograničeno na kraći rok, a taj potez može imati negativne strane o čemu treba razmišljati. Govorim o povraćaju dijela akciza za privredu koja se bavi prevozom robe i putnika. Tu moramo dobro da izmjerimo, da li da država na svojevrstan način nadoknadi razliku u odnosu na akcize“, saopštio je Damjanović.

Smanjenje stope PDV­a bi bilo idealno da imamo prognoze koje kažu da će smanjenje uticati da se smanji ili zadrži isti nivo cijena maloprodajnih artikala, a ne reaguje baš privreda promptno.

„Neophodne su inspekcijske kontrole, odnosno budna država koja će pratiti sve“, poručio je Damjanović.

On smatra da će eventualni izostanak turista sa ruskog i ukrajinskog tržišta uticati na turističku sezonu.

„To je prvi rizik, a drugi je rast cijena nafte i naftnih derivata, što će poskupiti sve tokove u saobraćaju. Cijene osnovnih namirnica će uticati na konkurentnost crnogorske ekonomije i turizma u odnosu na okruženje. Ono gdje bi mogla da se traži rezerva, jeste fiskalizacija usluga privatnog smještaja u sezoni, plažnog mobilijara, kao i ostalih ugostiteljskih usluga“, rekao je Damjanović.

On je dodaod da se nada da će nova administracija učiniti sve da Crna Gora ima perfektne odnose sa Srbijom i čitavim regionom.

Кada je riječ o programu Evropa sad, Damjanović narednih mjeseci očekuje egzaktne rezultate.

„Moramo da razmišljamo da to povećanje budžetskih sredstava bude uz rast zaposlenosti. Čekamo da vidimo kako program djeluje i na sjeveru i na jugu. Država mora da bude oprezna, jer bi najgora opcija bila da dobijemo manju zaposlenost, a nama treba veća, kako bi reforme imale dugoročnu održivost
i kako bi se dominantno finansirale raspodjelom unutar domaćih resursa, a ne pozajmicama iz inostranstva“, naveo je Damjanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata

Podgorica, (MINA) - Aktuelne geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata za članstvo...