fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDali negativno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja Sudstva

Dali negativno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja Sudstva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državna revizorska institucija (DRI) dala je negativno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja potrošačke jedinice Sudstvo za prošlu godinu, koja je lani iz budžeta države dobila skoro 33 miliona EUR.

DRI je finansijskom revizijom utvrdila da godišnji izvještaj potrošačke jedinice Sudstvo nije u svim materijalno značajnim aspektima sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja.

Na finansijsku reviziju su dobili uslovno mišljenje, piše Dan.

Revizijom pravilnosti su utvrđene neusklađenosti poslovanja potrošačke jedinice Sudstvo sa osam zakona, tri uredbe, četiri pravilnika i poslovnikom Sudskog savjeta, zbog čega je nadležni kolegijum, kojim je rukovodio član senata Nikola N. Кovačević, dao negativno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja potrošačke jedinice Sudstvo za prošlu godinu.

U potrošačku jedinicu Sudstvo spadaju Osnovni sud, Viši sud, Privredni sud, Vrhovni sud, Sudski savjet, Prekršajni sud.

Revizijom je utvrđeno da je ova potrošačka jedinica isplatila 237,5 hiljada EUR suprotno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima i 558,8 hiljada EUR bez pravnog osnova na ime dodatka na zaradu.

„Subjekt revizije po osnovu ugovora koji su zaključeni suprotno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima isplatio neto naknade u iznosu od 237,5 hiljada EUR“, navodi se u izvještaju.

U izvještaju piše da je subjekt revizije veći broj ugovora o djelu, kao i ugovora o privremenim i povremenim poslovima zaključio sa osobama za obavljanje poslova za koje su sistematizovana radna mjesta ili poslova koji su po prirodi i opisu poslovi iz osnovne djelatnosti istog, što je suprotno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima.

Revizijom je utvrđeno i da je subjekt revizije na ime dodatka na zaradu po osnovu pripravnosti i dežurstva isplatio iznos od 558,8 hiljada EUR bruto.

„Članom 16 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru utvrđeno je da se visina dodatka po času na osnovnu zarada – dodatak za rad noću, za rad u dane državnog ili vjerskog praznika, prekovremeni rad i za dežurstvo i pripravnost, utvrđuje iznosima utvrđenim kolektivnim ugovorom“, navodi se u izvještaju.

Granskim kolektivnim ugovorom za oblast uprave i pravosuđa nije utvrđena visina dodatka za dežurstvo i pripravnost po času na osnovnu zaradu.

Revizijom je utvrđeno da je subjekt revizije visinu naknade obračunavao na osnovu Odluke o uvrđivanju zarade državnim službenicima i namještenicima za obavljanje određenih poslova, kojom je ranije bila uređena oblast naknade za pripravnost i dežurstvo.

„Ustavni sud je 1. avgusta 2017. godine ukinuo odredbe navedenog člana, tako da nije postojao pravni osnov za utvrđivanje visine dodatka po času za isplatu pripravnosti i dežurstva“, piše u izvještaju DRI.

Revizijom je utvrđeno da je subjekt revizije u prošloj godini obavljao isplate naknada članovima komisija Sudskog savjeta shodno Odluci Sudskog savjeta o određivanju naknade za članove komisija koja je donesena u 2017. godini.

To nije u skladu sa članom 38 stav 5 Poslovnika Sudskog savjeta, kojim je utvrđeno da Sudski savjet na kraju svake kalendarske godine usvaja odluku kojom određuje visinu naknade članovima komisija za aktivnosti u narednoj godini.

„Takođe, utvrđeno je da su pojedinim članovima u Vijeću za ocjenjivanje rada sudija isplate naknada obavljane po više puta tokom mjeseca, shodno broju održanih vijeća, a ne za period, odnosno, mjesec u kojima su bili angažovani, što nije u skladu sa navedenom Odlukom Sudskog savjeta, kojom je, između ostalog, utvrđeno da se članovima komisija isplaćuje neto naknada u visini od 30 odsto prosječne bruto zarade u prethodnoj godini za mjesece u kojima su obavljali aktivnosti na osnovu mjesečnog Izvještaja o radu“, piše u izvještaju DRI.

Oni su Sudstvu dali 21 preporuku koju ta potrošačka jedinica treba da ispuni u narednom periodu.

Revizijom su utvrđene nepravilnosti i nedostaci u dijelu obavljanja popisa kao i obezbjeđivanja evidencije o stalnoj imovini, utvrđeno je da subjekt revizije ne obezbjeđuje analitičku evidenciju imovine, zatim neusaglašenost podataka o vrijednosti imovine prezentiranih u popisnim listama i izvještaju o popisu.

Takođe je utvrđeno da u izvještaju o neizmirenim obavezama sa stanjem na dan 31. decembar prošle godine nijesu iskazane obaveze po osnovu neplaćenih doprinosa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom iz 2017. godine u iznosu od 177,8 hiljada EUR.

Revizijom je utvrđeno da je subjekt revizije obavio avansno plaćanje izdataka za radove i usluge u iznosu od 90,5 hiljada EUR.

U postupku revizije državnom revizoru je prezentirana dokumentacija shodno kojoj je obavljena otplata obaveza iz prethodnog perioda u iznosu od 1,8 miliona EUR, što ukazuje da subjekt revizije ne posjeduje veći dio dokumentacije po osnovu koje su obavljene navedene obaveze.

Najčitanije