fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrnoj Gori potreban registar pomoraca

Crnoj Gori potreban registar pomoraca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora mora uskoro izraditi registar pomoraca, kako bi se znalo koliko ih ima i kakva je njihova kategorizacija, saopštio je predsjednik Udruženja agencije za posredovanje pri zapošljavanja pomoraca, Nenad Lazović.

“Moramo znati koliko imamo pomoraca, odnosno da svaki ima svoj poreski indentifikacioni broj”, rekao je Lazović Radiju Crne Gore.

On je dodao da određivanje identifikacionog broja nije zalaganje i za oporezivanje pomoraca, te da će sa svim udruženjima i unijama raditi na tome da porez bude nula, prenosi portal RTCG.

Lazović je naveo da je od početka pandemije i zatvaranja granica nekadašnje Ministarstvo saobraćaja i pomorstva koordiniralo odlazak pomoraca na brod ili repatrijaciju. Podaci prikupljeni u tom periodu dobra su osnova za izradu registra.

On smatra da aktivnih pomoraca definitivno ima znatno manje nego što se pretpostavlja.

“Kada bi izanalizirali izdate dozvole, došli bi opet do upola manjeg broja pomoraca”, rekao je Lazović.

Elektronska baza podataka bila bi dobar osnov i za izdavanje svih pomorcima neophodnih dokumenata, jer je proceura ista kao prije 30 godina.

Lazović očekuje i da će se uspostaviti evidencija o pomorcima koji su vinovnici ili osumnjičeni za neko krivično djelo, a kojima bi se pomorska knjižica privremeno oduzimala.

“Da nam se ne bi desilo da se pojavljuju ljudi koji su bili u istim prekršajima prije nekoliko godina. Manje se pričalo o onim pomorcima koji su spašavali živote ili svojim radnjama pomogli da se ne dese velike štete na brodovima, a više o onima koji su napravili neko nezakonite radnje”, saopštio je Lazović.

Najčitanije