fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrnoj Gori dodatnih 1,2 miliona EUR za pripremu novih infrastrukturnih projekata

Crnoj Gori dodatnih 1,2 miliona EUR za pripremu novih infrastrukturnih projekata

Rim, Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnoj Gori je dodijeljeno dodatnih 1,2 miliona EUR bespovratnih sredstva za pripremu i sprovođenje novih infrastrukturnih projekata, saopšteno je na sastanku Operativnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira.

Radi se o, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, nastavku podrške Evropske unije (EU) u kontekstu sprovođenja Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Treći sastanak Operativnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZIO) je održan danas u Rimu, a delegaciju Crne Gore je predvodio zamjenik nacionalnog IPA koordinatora Bojan Vujović.

Sastanak je po prvi put nakon pandemije održan uživo, a sa kolegama iz Evropske komisije i međunarodnih finansijskih institucija je diskutovano o projektima koje je Crna Gora već podnijela, kao i o planovima za narednih period za ovaj instrument, kojim EU finansira prioritete iz Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan u dijelu razvoja infrastrukture.

Crna Gora je, u okviru 27. poziva Zapadnobalkanskog investicionog okvira za pripremu projektne dokumentacije, podnijela dva predloga i oba su pozitivno ocijenjena.

Za projekat koji se odnosi na pripremu projektne dokumentacije za drugu fazu unapređenja sistema upravljanja otpadnim vodama u opštini Nikšić, kroz izgradnju kanalizacione mreže za četiri prigradska naselja – Rubeža, Oštrovac, Dragovu luku i Ćemenca u Opštini Nikšić odobren je budžet od 625 hiljada EUR.

“Sredstva će biti iskorišćena za pripremu studije izvodljivosti, analize troškova i koristi, glavnog projekta i procjene društvenog i uticaja na životnu sredinu za pripremu tenderske dokumentacije”, navodi se u saopštenju.

Pored toga, sa 550 hiljada EUR je podržan projekat ažuriranja tehničke dokumentacije i pripreme tenderske dokumentacije za drugu fazu razvoja širokopojasne infrastrukture za internet u Crnoj Gori.

Predstavivši odobrene projekte, Vujović je zahvalio na odobrenoj dodatnoj finansijskoj podršci Crnoj Gori i iskazao posvećenost Vlade da nastaviti sa vrijednim radom po pitanju pripreme investicija u infrastrukturu.

On je podsjetio da trenutno oko dvije trećine građanki i građana Crne Gore podržava članstvo u EU i da su nova ulaganja u infrastrukturu, uz podršku EU, najbolji način da im približimo koristi od članstva u EU.

„Dodatnim bespovratnim sredstvima za unapređenje infrastrukture za prikupljanje i tretman otpadnih voda u Nikšiću na najbolji način ćemo zajedno doprinijeti zaštiti životne sredine u drugoj najvećoj opštini u Crnoj Gori”, rekao je Vujović predstavnicima Evropske komisije, međunarodnih finansijskih institucija i država donatora.

On je kazao da je uvjeren da će usješnom implementacijom projekta, uz punu posvećenost Vlade saradnji u ovoj oblasti, stvoriti potrebne preduslove za održivi razvoj ovog dijela Crne Gore, posebno u kontekstu stalnog unapređenja kvaliteta života građana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije