fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeCrnogorski energetski sistem će biti efikasniji

Crnogorski energetski sistem će biti efikasniji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Podmorski kabl između Crne Gore i Italije omogućiće uvoz i izvoz energije iz obnovljivih izvora proizvedene u Crnoj Gori i susjednim zemljama, kao i efikasnost crnogorskog energetskog sistema, ocijenio je glavni izvršni direktor italijanske Terna grupe, Luigi Ferraris.

On je Dnevnim novinama kazao da će energetska interkonekcija učiniti da crnogorski energetski sistem bude efikasniji, sigurniji i pouzdaniji, uz evidentne ekonomske i životne benefite.

Ferraris je dodao da neće doći do probijanja rokova, kako je i prošle sedmice saopštio crnogorskim zvaničnicima, te da će interkonekcija Italija Crna Gora početi tokom ove godine.

To će, kako je naveo, biti završetak puta koji je počeo mnogo ranije, a rezultat je veoma dobre bilateralne saradnje dviju država u oblasti energetike i infrastrukture.

“Probni rad cjelokupnog projekta je u završnoj fazi, a samog podvodnog kabla, koji povezuje Italiju i Crnu Goru, počeo je prije nekoliko sedmica. Imajući u vidu kompleksnost ove infrastrukture, kao i njenu posebnost i dužinu, odvijaće se i u budućem, kraćem periodu. Faza probnog rada je među najvažnijim etapama koje prethode punoj funkcionalnosti i operativnosti ovog važnog projekta”, kazao je Ferraris.

Radi se o, kako je naveo, aktivnostima koje su apsolutno neophodne i potrebne da bi se omogućila komercijalna upotreba kabla, a poput svih infrastruktura koje realizuje Terna, sprovodi se prema precizno utvrđenim protokolima i sa rokovima koji su čvrsto vezani za ovu vrstu poduhvata.

Terna je odgovorna za energetski projekat gradnje podmorskog kabla, vrijedan više od milijardu EUR.

“Ovaj projekat to svakako zahtijeva. Podsjetiću da je riječ o rekordnom povezivanju koje sa 445 kilometara povezuje dvije zemlje, od kojih su 423 kilometra visokonaponski podvodni kabl postavljen na dubini Jadrana koja dostiže 1,2 hiljade metara što predstavlja primat u Mediteranu. Ostalih 22 kilometra čine podzemni kablovi, od kojih šest u Crnoj Gori, a u Italiji 16. Projekat spada u održive, sa praktično nultim uticajem, jer je i nevidljiv”, rekao je Ferraris.

On je najavio da će početak rada interkonekcije Italija Crna Gora početi tokom ove godine.

“To će biti završetak puta koji je počeo mnogo ranije, a rezultat je veoma dobre bilateralne saradnje u oblasti energetike i infrastrukture, utemeljene kroz dva sporazume između naše dvije zemlje, potpisane 2007. i 2010. godine. Sigurni rokovi, kada je riječ o investicijama u prenosnu mrežu, predstavljaju jedan od ključnih faktora enegetske tranzicije koja je u toku, a za Ternu to je strateški cilj od suštinske važnosti”, objasnio je Ferraris.

Prema njegovim riječima, ta infrastruktura predstavlja prvi “enegetski most” između Evrope i Balkana i smatra se da je od strateškog značaja na kontinentalnom nivou.

Najčitanije