fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora uspostavila informacioni sistem tržišta rada

Crna Gora uspostavila informacioni sistem tržišta rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je, uz podršku Međunarodne organizacije rada (MOR), prva država u regionu koja je uspostavila informacioni sistem tržišta rada, sa ciljem prikupljanja različitih podataka, njihove analizu i informisanja svih učesnika, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić.

Purišić predvodi delegaciju Crne Gore koja se danas u Ženevi sastala sa regionalnim direktorom MOR-a za Evropu i centralnu Aziju, Heinzom Koller-om.

„Zajednički je konstatovano da je saradnja između crnogorske Vlade, odnosno Ministarstva i socijalnih partnera sa MOR-om dobra, što potvrđuje niz realizovanih i najavljenih projekata“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Purišić je podsjetio da je u martu potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade, socijalnih partnera i MOR-a o Programu dostojanstvenog rada (PDR) za period do 2021. godine, što je drugi program te vrste.

On je naveo da je 100 godina rada MOR-a obilježeno i u Podgorici radnom konferencijom socijalnih partnera.

„Na naše zadovoljstvo Crna Gora je uključena u novi projekat MAP16 kroz koji će se unaprijediti kapaciteti inspekcije rada i zaštite na radu, policije i centara za socijalni rad u borbi protiv dječjeg rada“, kazao je Purišić.

On je saopštio da je novi zakon o radu predmet svakodnevnih konsultacija između socijalnih partnera i Evropske komisije (EK), a očekuje se da uskoro bude usvojen.

Koller je dodao da se implementacija PDR-a realizuje planiranom dinamikom, te pozdravio nedavnu ratifikaciju Konvencije 151 o radnim odnosima u javnim službama.

Najčitanije

Pobjede Otrant-Olimpika i Bokelja

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Otrant-Olimpika i Bokelja ostvarili su pobjede u 33. kolu Druge...