fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora sigurna investiciona destinacija

Crna Gora sigurna investiciona destinacija

Podgorica, Baku, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je najstabilnija država Zapadnog Balkana i sigurna investiciona destinacija, što je uz članstvo u NATO-u preporučuje azerbejdžanskim investitorima, saopštio je premijer Duško Marković na poslovnom forumu u Bakuu.

„Stabilnost je preduslov ekonomskog prosperiteta, a izvjesnost riječ koja je jednako važna i u politici i u ekonomiji. Crna Gora je danas najstabilnija zemlja u regionu Zapadnog Balkana i u ovom dijelu Evrope. To nas čini ekonomski i politički pouzdanim partnerom“, kazao je Marković.

Članstvo u NATO-u je, kako je naveo, bio signal investitorima da je Crna Gora destinacija koja u domenu bezbjednosti dijeli najviše standarde i vrijednosti partnerskih država potvrđujući sigurnost za već povoljan investicioni ambijent.

„Već u prvoj godini nakon učlanjenja vidjeli smo značajan porast investitora i broja turista iz zemalja NATO-a“, rekao je Marković obraćajući se poslovnom forumu koji je okupio desetine crnogorskih i azerbejdžanskih privrednika.

Marković je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose sa javnošću, kazao da crnogorska ekonomija već tri godine zaredom bilježi jednu od najvećih stopa rasta u Evropi, više od 4,7 odsto na godišnjem nivou, te da je samo za dvije posljednje godine povećan broj zaposlenih za gotovo osam odsto.

On je dodao da u Crnoj Gori posluju investitori iz više od 110 država, da su u Crnoj Gori prisutni najprestižniji svjetski turistički brendovi i da Crna Gora ima najveću stopu stranih direktnih investicija po stanovniku u regionu, sa ukupno uloženih 6,5 milijardi EUR u periodu od 2006. do prošle godine.

„U oblasti turizma Crna Gora se u posljednjih 15 godina, kroz projekte kao što su Porto Montenegro i Luštica, te valorizacijom prirodnih ljepota i potencijala, pozicionirala kao jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija. Trend se nastavlja kroz crnogorsko-azerbejdžansko partnerstvo i projekat Porto Novi koji sobom nosi novi nivo prestiža, otvaranjem jedinog hotela u Evropi u okviru brenda One & Only“, precizirao je Marković.

Projekat Porto Novi se realizuje shodno planovima, a sa inicijalnih 260 miliona EUR, ulaganja se kreću ka dodatno planiranih 970 miliona, što ga svrstava u sam vrh stranih investicija u Crnoj Gori.

„U oblasti energetike, izgradnjom podvodnog kabla za prenos električne energije koji spaja crnogorsku sa italijanskom obalom, Crna Gora se pozicionirala kao regionalno energetsko čvorište. Za zemlju skromnih demografskih brojki, ovo ima veliki značaj“, ocijenio je Marković.

Prema njegovim riječima, i u oblasti energetike Crna Gora i Azerbejdžan imaju konkretne aktivnosti. Projekat Transjadranskog gasovoda (TAP), koji, zajedno sa krakom Jadransko – Jonskog gasovoda (IAP – dužine 94 kilometra kroz Crnu Goru), ne samo da će označiti strateško povezivanje naše dvije države i osnažiti energetske izvore Crne Gore, veće će i učvrstiti poziciju Crne Gore kao energetskog čvorišta.

Marković je rekao da je državni prioritet sada razvoj sjevernog regiona, koji nudi velike šanse investitorima, te da država ulaže do sada najveći novac u gradnju i obnovu saobraćajne infrastrukture.

„Jezik privrede je univerzalan. To je jezik u čijem su osnovu obostrana korist i razvoj kao uslov opšteg napretka. Kada na njemu razgovaraju prijateljski narodi i kulture, kao što je to u slučaju Crne Gore i Azerbejdžana, možemo da očekujemo dalju perspektivu i blagostanje za naše građane“, zaključio je Marković.

Najčitanije