fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora idealna baza za digitalne nomade

Crna Gora idealna baza za digitalne nomade

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić, kazao je da očekuje da svi poslanici podrže predložene izmjene i dopune Zakona o strancima, jer je to, kako je ocijenio, velika šansa za Crnu Goru koja je idealna baza za digitalne nomade.

Iz Ministarstva je saopšteno da je grupa poslanika podnijela Predlog izmjena i dopuna Zakona o strancima, na koji je, nakon razmatranja, taj Vladin resor dao saglasnost.

„Tim izmjenama i dopunama stvaraju se neophodne normativne pretpostavke da stranci koji obavljaju poslove elektronskim putem za strano preduzeće koje nije registrovano u Crnoj Gori, regulišu svoj pravni status u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Adžić je rekao da je Crna Gora idealna baza za digitalne nomade – ljude koji koristeći komunikacione tehnologije svoje usluge pružaju sa bilo kojeg mjesta u svijetu.

„Upravo zbog toga, Ministrstvo unutrašnjih poslova je dalo mišljenje kojim Vlada podržava Predlog izmjena i dopuna Zakona o strancima“, dodao je Adžić.

Prema njegovim riječima, zemlje koje su trenutno prepoznate kao primarne destinacije za digitalne nomade imaju značajne benefite od toga.

„Primarni benefiti su povećanje uposlenosti turističkih kapaciteta tokom čitave godine, veći prihodi u turizmu, brži, kvalitetniji i uravnoteženiji razvoj IT sektora kroz veću dostupnost nedostajućih ekspertiza i direktno povezivanje sa globalnim IT centrima odakle digitalni nomadi pretežno i dolaze“, kazao je Adžić.

Ako bi, kako je naveo, Crna Gora postala globalno privlačna destinacija za digitalne nomade, to bi pomoglo ne samo daljem razvoju turizma, već bi sektor informacionih tehnologija (IT) učinilo još jednim stubom crnogorske ekonomije.

„Crnu Goru privlačnom destinacijom za digitalne nomade čine prirodne ljepote, pogodna vremenska zona, niske cijene i blizina većih evropskih gradova. Sve ove karakteristike su značajne prednosti i naš potencijal. Neophodno je da nastavimo sa stvaranjem normativnih pretpostavki, kako bi digitalni nomadi u Crnoj Gori imali neophodne uslove rada“, zaključio je Adžić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije