fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora da se pripremi za energetsku transformaciju

Crna Gora da se pripremi za energetsku transformaciju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora bi trebalo da se pripremi za proces energetske transformacije, jer bi opstanak sektora uglja mogao uskoro biti doveden u pitanje zbog svoje nekonkurentnosti i ekonomske neisplativosti, saopšteno je iz Eko tima.

“Moramo biti svjesni da se bliži vrijeme kada će opstanak sektora uglja i u Crnoj Gori biti doveden u pitanje, posebno zbog ekonomske neisplativosti i nekonkurentnosti u odnosu na obnovljive izvore energije”, navodi se u saopštenju Eko tima.

Oni smatraju da će Crna Gora, što prije postane svjesna tih činjenica i počne proces pravedne tranzicije kroz ekonomsku diversifikaciju u Pljevljima, a intenzivira aktivnosti na povećanju udjela obnovljivih izvora energije i obezbjeđivanju neophodnih uslova za investiranje, biti spremnija za izazove procesa energetske transformacije.

Iz Eko tima su podsjetili da je u samo pet godina od Pariskog klimatskog sporazuma, polovina od 324 evropske elektrane na ugalj zatvorena ili se obavezala da će prestati sa radom do 2030. godine.

“Ta značajna prekretnica postignuta je u ponedjeljak, kada je britanska energetska kompanija EDF najavila zatvaranje termoelektrane Vest Buron do naredne godine. Upotreba uglja u Evropi naglo opada od 2012. godine”, rekli su iz Eko tima.

Oni su dodali da 13 evropskih zemalja više ne koristi ugalj, a još 11 je usvojilo odluke o postupnom ukidanju uglja do 2030.

“Čak i u zemljama gdje je ugalj osnovni energent, poput Grčke, radi se na ubrzanom prelasku na čiste izvore energije već do 2023. godine, pet godina ranije nego što je predviđeno. Mađarska je još jedna istočno-evropska zemlja koja je odlučila da ubrza ukidanje uglja do 2025. godine, umjesto 2030. godine”, naveli su iz Eko tima.

Oni su dodali da je do sada Sjeverna Makedonija jedina zemlja Zapadnog Balkana koja planira da postupno ukida ugalj do 2030.

Najčitanije