fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryCRBC-u od početka godine isplaćeno 105,02 miliona EUR

CRBC-u od početka godine isplaćeno 105,02 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država je od početka godine do kraja septembra kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC) ukupno isplatila 105,02 miliona EUR za gradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Od tog iznosa, iz kredita kineske Exim banke isplaćeno je 89,27 miliona EUR, odnosno 122,46 miliona USD, dok je iz budžeta izdvojeno 15,75 miliona EUR, piđu Dnevne novine.

“Najviše novca je isplaćeno u martu i to 17,45 miliona EUR”, naveli su iz Ministarstva.

Na pitanje koliko je to u odnosu na plan Vlade, odgovorili su da dinamika povlačenja sredstava koja su obezbijeđena, kako iz kredita, tako i iz budžeta, zavisi od dinamike terenskih radova.

“Na kraju godine će se utvrditi da li su ukupno povučena sredstva u skladu sa Zakonom o budžetu za ovu godinu”, naveli su iz Ministarstva.

Ugovor o kreditu sa kineskom bankom u vrijednosti od 688,16 miliona EUR potpisan je u dolarima prema fiksnom kursu, koji je u tom trenutku određen na 1,37 USD.

Najzahtjevniji objekat na prvoj dionici auto-puta, gradnja rasponske konstrukcije mosta Moračica, kako je ranije saopšteno, biće završena do aprila.

Na trasi auto-puta, dugoj 41 kilometar, angažovano je oko 2,97 hiljada radnika.

Najčitanije