fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCilj unapređenje statusa penzionera

Cilj unapređenje statusa penzionera

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, saopštio je da ima puno razumijevanje za penzionere i potrebu unapređenja statusa te populacije i spreman je da doprinese rješavanju otvorenih pitanja.

On je na sastanku sa predstavnicima penzionera kazao da je na inicijativu Ministarstva finansija, kao jedan od prioriteta Vlade, definisano upravo poboljšanje materijalnog statusa penzionera, kroz rast nivoa minimalne penzije najmanje do nivoa od 60 odsto minimalne zarade.

„Dogovoreno je da se, u saradnji sa resornim ministarstvom i nadležnim organima uprave, nastavi komunikacija na ove teme“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Damjanović i njegov tim sastali su se sa predsjednicima Partije penzionera, invalida i restitucije, Pokreta penzionera i Udruženja pokreta penzionera Pravda, Momom Joksimovićem, Svetom Čabarkapom, Žanom Lakićević, kao i sa predsjednikom Skupštine Pokreta penzionera Crne Gore, Sadikom Klimentom, kako bi razgovarali na temu unapređenja statusa penzionera.

U kontekstu razgovora o načinu i formuli za usklađivanje penzija, predstavnici penzionerskih udruženja ukazali su na neophodnost iniciranja izmjena Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, kako bi se uklonio disparitet između dinamike i nivoa rasta najnižih i srednjih penzija, u odnosu na visoke, i na taj način uklonila nepravda prema najvećem broju penzionera čija su primanja skromna.

„Aktuelna formula, kako su objasnili, u diskriminatoran položaj stavlja i penzionere koji primaju takozvane srazmjerne penzije, a radni vijek su, sticajem okolnosti, posvetili angažmanu i u zemlji i u inostranstvu“, dodaje se u saopštenju.

Tema sastanka bila je i neophodnost definisanja formalno pravnog osnova za uplatu članarina Udruženju penzionera Crne Gore, kao i potreba preciznog definisanja kriterijuma za utvrđivanje visine članarine i namjene prikupljenih sredstava, koje, kako su istakli, treba usmjeriti onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Takođe, u toku razgovora, sagovornici su se osvrnuli i na pitanje raspodjele sredstava za NVO u dijelu koji targetira starija lica. Složili su se da je neophodno i na nivou resornih institucija, odnosno Ministarstva rada i socijalnog staranja, Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i Ministarstva finansija, precizirati optimalan model za dodjelu tih sredstava, odnosno kontrolni mehanizam njihovog namjenskog trošenja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije