fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene prilagoditi tržištu regiona

Cijene prilagoditi tržištu regiona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijene privatnog i hotelskog smještaja ove godine su znatno niže nego 2019, što bi trebalo uraditi i sa cijenama plažnog mobilijara, jer se u sezoni očekuje najviše gostiju iz regiona, koji su slabije platežne moći.

Direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma, Petar Golubović, kazao je da je primjetno da je dobar dio vlasnika privatnog i hotelskog smještaja znatno korigovao i spustio cijene smještaja, prilagođavajući se aktuelnoj potražnji.

„Cijene privatnog smještaja su u odnosu na 2019. godinu u predsezoni smanjene čak i do 50 odsto. Hotelijeri su takođe cijene prilagodili potražnji i dodatno kreirali izuzetno atraktivne paket aranžmane, što je apsolutno za pohvalu“, rekao je Golubović Pobjedi.

On je dodao da misli da će cijene u ugostiteljskim objaktima ostati na istom ili sličnom nivou iz 2019.

„Šta više, moguće je da će, uzimajući u obzir znatno poskupljenje osnovnih životnih namirnica i dodatne akcize države na određene proizvode od jula, cijene u restoranima i kafićima možda i porasti“, saopštio je Golubović.

On smatra da bi cijene mobilijara trebalo prilagoditi regionalnim turistima.

„Nijesam još imao priliku da vidim kakvu su cjenovnu politiku zakupci plaža odlučili da primjenjuju ove sezone, ali pošto su procjene da će biti oko 80 odsto regionalnih turista, one se moraju prilagoditi tom tržištu“, kazao je Golubović.

On je naveo da bi nadležne službe Morskog dobra trebalo da obezbijede rigoroznije kontrole zakupaca po pitanju zauzetosti plaža plažnim mobilijarom, jer su mnoge prenatrpane i zauzimaju procentualno znatno više nego što im je zakonom dozvoljeno.

„Situacija na plažama je takva da se zakonom propisani procenti ne poštuju, da se najneugledniji djelovi plaže ostavljaju za posjetioce koji nemaju ili ne žele da plate ležaljku i da se ti djelovi često ne održavaju“, rekao je Golubović.

On smatra da je korigovanje cijena potrebno i zbog konkurentne Albanije koja posljednjih godina postaje i te kako primjetna na turističkoj mapi Mediterana.

Vlasnik lokala Mocart, Luka Vučković, kazao je da ove godine neće podizati cijene i da je posjećenost u maju i junu oko 30 odsto u odnosu na sezonu 2019. godine, ali da se nada da će u špicu sezone biti i do 50 odsto.

„Početak sezone je za sada oko 30 odsto, a nadamo se da će u špicu biti oko 50 odsto. Ako bude više, bićemo prezadovoljni. Turisti su pretežno iz okruženja. Cijene nećemo da podižemo, iako evidentno nabavka poskupljuje“, rekao je Vučković i dodao da vikendom ima dosta gostiju iz Crne Gore.

Ugostitelj i vlasnik restorana Jadran, Krsto Niklanović, kazao je da se trude da zadrže pristojne cijene, ali da su namirnice svakog dana sve skuplje.

„Jedino su trgovci imali koristi od ove pandemije“, rekao je Niklanović naglašavajući da je cijene usluga teško održati na istom nivou.

Što se turizma tiče i procjena, on smatra da je previše optimistično što vladajuće strukture tvrde da će biti 65 odsto prometa iz 2019. godine.

„Mislim da je to ostvarivo samo ako bude postsezone, a u protivnom teško“ kazao je Niklanović.

Najčitanije