fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene porasle prema 72 USD

Cijene porasle prema 72 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 USD zbog poremećaja u isporukama iz Venecuele, Libije i Irana, što se nadovezalo na manje snabdijevanje iz članica Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupe nezavisnih proizvođača.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 84 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,67 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 95 centi višoj cijeni, od 64,53 USD.

Cijene su u ovoj godini porasle više od trećine zbog smanjenog snabdijevanja iz OPEC-a i grupe nezavisnih proizvođača predvođenih Rusijom i američkih sankcija Iranu i Venecueli, te eskalacije sukoba u Libiji.

Šef libijske Nacionalne naftne korporacije upozorio je da bi obnovljene borbe mogle potpuno blokirati proizvodnju sirove nafte u toj zemlji.

Rast cijena nijesu omela ni strahovanja da bi očekivani sporiji rast kineske ekonomije, od 6,2 odsto u ovoj godini, mogao rezultirati manjom potrošnjom energenata.

“Iako su makroekonomska strahovanja od naglog usporavanja ekonomskog rasta možda pretjerana, rizik koncentracije globalne potražnje za naftom u Aziji i dalje je potcijenjen”, konstatovali su analitičari RBC Capital Marketsa.

OPEC i njegovi partneri sastaće se u junu kako bi odlučili da li će nastaviti sa smanjenjem snabdijevanja. Iako se smatra da vodeća članica OPEC-a Saudijska Arabija želi da nastavi s rezovima, izvori unutar grupe kazali su da bi u slučaju novih poremećaja Saudijci od jula mogli povećati proizvodnju.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 70,41 USD, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Alijev prejak za Prašovića

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Dilan Prašović nije uspio da osvoji šampionski pojas u...