fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 93 USD

Cijene nafte stabilne iznad 93 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 93 USD, balansirajući između zabrinutosti za potražnju zbog viših troškova zaduživanja koji koče ekonomiju i procjena o tijesnom snabdijevanju do kraja godine.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje trgovine i iznosila je 93,22 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 89,73 USD.

Trgovce zabrinjavaju visoke kamatne stope u velikim privredama, koje koče ekonomiju i potražnju za energentima, prenosi Hina.

Evropska centralna banka (ECB) podigla je na septembarskoj sjednici kamatne stope za još četvrtinu procentnog poena, uprkos sniženoj prognozi rasta ekonomske aktivnosti u zoni primjene zajedničke evropske valute.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), zadržala kamatne stope na važećoj vrijednosti, prognoziravši ipak da će ih do kraja kraja godine podići za još četvrtinu procentnog poena.

Trgovce je u utorak zabrinulo i upozorenje agencije Moody’s da bi zatvaranje državnih službi, zbog neuspjelih pregovora u američkom Kongresu o državnoj potrošnji u novoj fiskalnoj godini, moglo negativno da utiče na kreditni rejting Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

“Moguće zatvaranje državnih službi potvrdilo bi da politička polarizacija u Vašingtonu slabi kreiranje fiskalne politike u vrijeme pojačanih pritisaka na cjenovnu pristupačnost zaduživanja, zbog viših kamata”, rekao je Reutersu analitičar Moody’sa William Foster.

Na početku sedmice, cijene nafte zakočila je i ublažena ruska zabrana izvoza goriva. Moskva je zabranila isporuke kako bi osigurala snabdijevanje domaćeg tržišta u vrijeme žetve i zauzdala rast cijena, ali je naknadno iz zabrane izuzela goriva za plovila i dizel s visokim udjelom sumpora.

Podršku cijenama nafte pruža smanjeno snabdijevanje iz vodećih proizvođača. Saudijska Arabija i Rusija odlučile su na tržište da plasiraju manje barela do kraja godine, povrh dogovorenog smanjenja snabdijevanja na nivou Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika.

Analitičari upozoravaju da bi zbog smanjenog snabdijevanja, tržište nafte moglo biti u deficitu u četvrtom tromjesečju.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 42 centa na 95,31 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije