fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 54 USD

Cijene nafte stabilne iznad 54 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 54 USD, zakočene slabijom kineskom potražnjom nakon epidemije koronavirusa i neizvjesnom ruskom podrškom opsežnijem ograničenju snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,38 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 50,3 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta i dalje prate epidemiju koronavirusa u Kini i njen uticaj na ekonomiju i potražnju.

Peking je prošle sedmice organizovao podršku kompanijama i finansijskim tržištima, a ulagači se nadaju i dodatnim podsticajima za drugu po veličini svjetsku ekonomiju.

“Kina je najdominantniji potrošač sirovina u svijetu, pa se posljedice epidemije i dalje osjećaju na tržištima svih ključnih sirovina. Svijet se suočava s najvećim šokom na strani potražnje od globalne finansijske krize iz 2009. godine”, upozorio je Ole Hansen iz Saxo Banka.

Paralelno zabrinjava višak u snabdijevanju, koji je u petak podstakla Rusija objavom da joj treba vremena da analizira preporuku tehničkog odbora Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika među nezavisnim proizvođačima da smanje snabdijevanje dodatnih 600 hiljada barela dnevno.

Grupa poznata kao OPEC%2B već smanjuje snabdijevanje za 1,2 miliona barela dnevno kako bi uravnotežila tržište i podstakla cijene. Sporazum proizvođača ističe krajem marta.

Alžirski ministar nafte Mohamed Arkab kazao je u nedjelju da je tehnički odbor predložio dodatno ograničenje snabdijevanja i produženje sporazuma do kraja juna.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak kazao je da Moskva treba više vremena za analizu stanja, procjenjujući da će rast proizvodnje sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) usporiti i ističući da je potražnja i dalje solidna.

Trgovci strahuju da predloženo ograničenje snabdijevanja neće biti dovoljno da ograniči višak na globalnim tržištima, posebno s obzirom na najavu kineskih državnih rafinerija da će u februaru smanjiti preradu oko 940 hiljada barela dnevno.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 55,11 USD, što znači da je pala 61 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Oštar sedmični pad cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte prošle sedmice su pale oko sedam odsto jer...