fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte skočile prema 59 USDm

Cijene nafte skočile prema 59 USDm

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 59 USD, podstaknute smanjenim snabdijevanjem iz vodećih proizvođača i stabilizacijom tržišta dionica u novoj godini.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 1,39 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,45 USD. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,26 USD višoj cijeni, od 49,22 USD, prenosi SEEbiz.

Naftna tržištu podstiče dogovor vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupinom nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju i Oman, o smanjenju snabdijevanja za 1,2 miliona barela dnevno.

Snabdijevanje iz OPEC-a je u decembru, predvođeno saudijskim rezovima, palo za 460 hiljada barela dnevno, na 32,68 miliona, pokazuje Reutersovo istraživanje objavljeno prošle sedmice.

Cilj dogovora je da se obuzda povećanje globalne ponude, koje je najvećim dijelom rezultat skoka proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državamam (SAD), gotovo za petinu, na preko 11 miliona barela u prošloj godini.

Olivier Jakob iz Petromatrixa rekao je da se zamah vraća na tržišta koja su bila na vrlo niskim nivoima.

“Cijene su rasle pet radnih dana zaredom pa je današnje povećanje tek nastavak tog trenda”, dodao je je Jakob.

Potporu tržištima nafte pružio je i pojačani optimizam na tržištima dionica slijedom očekivanja da će ovosedmični pregovori SAD i Kine ublažiti trgovinski sukob, koji je podstakao bojazni od ekonomske krize, a time i od slabije potražnje za naftom.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u petak porasla 2,19 USD, odnosno iznosila je 55,14 USD.

Najčitanije